Seksexploitanten winnen zaak tegen gemeente Arnhem

Exploitanten van seksbedrijven in het Arnhemse Spijkerkwartier hoeven voorlopig niet weg uit de buurt. De Arnhemse bestuursrechter heeft gisteren het besluit van burgemeester P. Krikke (VVD) geschorst, die de vergunningen van de exploitanten niet wilde verlengen.

Krikke wilde dat de exploitanten per 23 januari hun bedrijf zouden sluiten, omdat de prostitutie overlast veroorzaakt. Maar sluiting zou volgens de bestuursrechter een nauwelijks meer terug te draaien situatie creeren, met grote gevolgen voor de exploitanten. Een geplande alternatieve locatie voor de prostitutie, op een industrieterrein aan de rand van de stad, is nog niet beschikbaar. De gemeente moet van de rechter eerst de bezwaarprocedure bij de commissie van beroep afhandelen, waarna in een bodemprocedure medio 2003 de zaak door de rechter wordt behandeld. Het is opmerkelijk dat de bestuursrechter uitspraak heeft gedaan zonder een mondelinge behandeling van de zaak. De seksexploitanten leiden hieruit af dat de gemeente Arnhem onvoldoende argumenten heeft om een einde te maken aan de raamprostitutie. Als Arnhem de gerechtelijke procedure verliest, kan het via onteigening de prostitutie doen verdwijnen.