Sari's voorkomen cholera

Een simpel waterfilter gemaakt van oude lappen kan het aantal choleragevallen met bijna de helft verminderen, zo blijkt uit een studie in Bangladesh. Oude sari's, het traditionele gewaad van vrouwen daar, blijken als filter beter te voldoen dan nylonfilters. Amerikaanse en Bengaalse wetenschappers publiceren hun onderzoek naar cholerafilters deze week in het Amerikaanse vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

De cholerabacterie Vibrio cholerae komt voor in vervuild water en veroorzaakt ernstige diarree. De bacterie verschuilt zich vaak in plankton, minuscule in het water levende algen en kreeftjes. Deze zijn net groot genoeg om ze met behulp van een filter uit het water te halen.

Tijdens een driejarige studie in 65 dorpen in Matlab, Bangladesh, testten de onderzoekers het effect van filteren. Het filter werd gemaakt van een ten minste vierdubbel gevouwen oude sari. Dat spanden de dorpelingen over een pot, waarna zij water verzamelden door deze constructie in een rivier of vijver onder te dompelen. Op die manier kon er alleen gefilterd water in de pot komen.

Door het uitfilteren van het plankton daalde het aantal cholerabacteriën in het water met 99 procent. Dat resulteerde na een tijd in een flinke daling van het aantal ziektegevallen: in het laatste halfjaar van de studie 46, tegen 81 in de even grote controlegroep. Met een nylonfilter waren er nog altijd 52 ziektegevallen.

Hoewel het koken van water alvorens het te drinken nog steeds de voorkeur heeft (dat doodt alle bacteriën), is dat in Bangladesh geen gewoonte, omdat het benodigde brandhout voor veel mensen te kostbaar is.

Volgens de Amerikaanse microbiologe Rita Colwell, die het onderzoek leidde, kan deze goedkope methode jaarlijks duizenden levens redden, vooral kinderen in de Derde Wereld. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie kwamen er in 2001 wereldwijd 184.311 choleragevallen voor en eiste de ziekte 2.728 slachtoffers. Tijdens epidemieën, zoals in 1998, kan het jaarlijkse sterftecijfer oplopen tot meer dan 10.000.