Reis Gretta Duisenberg 1

Het redactioneel commentaar op de reis van Gretta Duisenberg (NRC Handelsblad, 9 januari) staat bol van de verontwaardiging, maar de schrijver maakt een ernstige vergissing.

`Begrijpen' en `begrip hebben voor' zijn namelijk twee volstrekt verschillende begrippen. Het ene sluit het andere niet in. In rechtszaken wordt alles uit de kast gehaald om een moordenaar te begrijpen, om zijn motieven te kennen, te weten wat hem tot zijn daad heeft gebracht. Dat hoeft geenszins tot begrip te leiden; het kan zelfs leiden tot een nog sterkere afkeuring van de daad.

In het conflict tussen Israël en de Palestijnen is het begrijpen van de motieven van beide partijen noodzakelijk. Met rechtvaardiging heeft dat niets van doen; dat is een moreel oordeel over datgene wat men heeft begrepen. Begrijpen is oorzaken en gevolgen met elkaar in verband brengen tot de puzzel compleet is en een totaalbeeld verschijnt. Gretta Duisenberg heeft dat morele oordeel onomwonden gegeven: zij keurt zelfmoordacties af, zoals ieder zinnig mens dat doet. Niks geen doorklinkend begrip, waarna rechtvaardiging doorklinkt. Journalisten hebben Gretta Duisenberg de vraag gesteld of begrijpen ook rechtvaardiging inhoudt. Nee, was het antwoord. Maar kennelijk neemt men geen genoegen met zo'n antwoord.

Het is jammer dat NRC Handelsblad meehuilt met de slecht luisterende journalistiek in het mediabos. Vervolgens verzilvert de schrijver nog het bekende inkoppertje van het diplomatieke paspoort 't is toch wat en het beeld is compleet. Gretta is telegeniek, maar een beetje dom. Ik vind van niet: ze wijst op de blinde vlek die de Israëlische regering koestert en dat is alleen maar moedig.

    • Gerard van Dijk