Philips verhuist van Hongarije naar China

Het elektronicaconcern Philips zal wegens overcapaciteit op de markt voor CRT-monitoren, die gebruikt worden in pc`s, en de daardoor ontstane prijserosie zijn productie van deze monitoren verplaatsen naar China, waar de lonen aanzienlijk lager zijn dan in Oost-Europa. Daardoor gaan naar schatting 500 banen in het Hongaarse Szombathely verloren, zo heeft Philips vandaag bekendgemaakt.

Philips heeft al productiecapaciteit voor 15 miljoen CRT-monitoren per jaar in China, en daar komen nu 3,5 miljoen uit Hongarije bij, voldoende om ook de Europese markt te bedienen en ondanks de extra transportkosten goedkoper, zegt Philips.

De productie van platte schermen (LCD) blijft wel in Szombathely, waardoor daar nog 200 man in dienst van Philips blijven.

Vorig jaar verplaatste Philips een fabriek in Mexico met een capaciteit van 3 miljoen CRT-monitoren naar China. Daardoor gingen 900 banen verloren.

Philips is in Hongarije in gesprek met de vakbonden over een afvloeiingsregeling of herplaatsing van het Hongaarse personeel bij Philips of bij een ander bedrijf. Van de totale productie van Philips heeft inmiddels een vijfde in China plaats.