O.BA.O + Luc Houtkamp

Improviseren op intuïtie doen tegenwoordig nog maar weinig bandjes. De meeste musici zijn geschoold en dat zullen de luisteraars weten.

Voor O.BA.O, bestaande uit pianist Herbert de Jonge, bassist Chiel Czn Dhont en drummer Hans Houtman, is improviseren al ruim een kwart eeuw gewoon een soort ademhalen met plezier. Voor een dosis extra zuurstof haalt het trio er soms een blazer bij. Zeven jaar geleden leverde dat de cd O.BA.O meets Ab Baars op, dit keer is Luc Houtkamp te gast. Die liet zijn elektronica achter in Den Haag en beperkt zich hier tot pure saxofoongeluiden, van lieflijk en vliedend tot nijdig bijtend. En altijd volgens zijn eigen boekje dat wars is van elk academisch vertoog. Zijn boodschap is net zo `Bintig' als die van Baars: alleen met hard werken wordt iets bereikt en kort is bijna altijd beter dan lang.

Houtkamps bijdragen zijn zo sterk en dominant dat het trio zonder hem klinkt als een klasje zonder meester, wat het eigenlijk ook altijd is geweest. Met impliciete maar toch duidelijke verwijzingen naar vooral de jazz van pianist Paul Bley; impressionistisch en soms dromerig, zonder te stranden in gezever. Op 16 januari treden O.BA.O + Luc Houtkamp op in het Amsterdamse BIMhuis.

O.BA.O + Luc Houtkamp. Inl. 020-6257148 (ook fax) of www.dhont.nl

    • Frans van Leeuwen