Nieuwe Bosnische regering telt veel nationalisten

Het Bosnische parlement heeft gisteren de nieuwe Bosnische regering het groene licht gegeven. In die regering hebben de drie grote nationalistische partijen van de moslims, de Kroaten en de Serviërs een grote meerderheid.

De vorming van de nieuwe, negen leden tellende regering is het resultaat van de parlementsverkiezingen van afgelopen herfst, die door de nationalisten werden gewonnen. De nieuwe premier is Adnan Terzic, vice-voorzitter van de Partij van Democratische Actie SDA, de moslim-partij die naast het premierschap ook het ministerie van Mensenrechten en Vluchtelingen heeft gekregen. De gematigde moslimpartij SZBiH (Partij voor Bosnië-Herzegovina) heeft één ministerspost, die van Burgerzaken.

De Bosnische Kroaten zijn eveneens met drie ministers in het kabinet vertegenwoordigd. Ze zijn alle drie lid van de radicaal-nationalistische partij HDZ (Kroatische Democratische Gemeenschap). De HDZ bezet de ministeries van Veiligheid, Buitenlandse Handel en Financiën.

Ook de Bosnische Serviërs hebben drie ministersposten. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken is Mladen Ivanic, voormalig premier van de Servische Republiek in Bosnië en leider van de gematigd hervormingsgezinde Partij van Democratische Vooruitgang PDP. De PDP heeft ook het ministerie van Transport en Communicatie.

De laatste ministerspost, die van Justitie, is gereserveerd door de radicaal-nationalistische Servische Democratische Partij SDS. Wie minister wordt, is nog onduidelijk, omdat de internationale bestuurder van Bosnië, Paddy Ashdown, zijn goedkeuring nog moet geven. Waarom hij dat nog niet heeft gedaan is niet bekend.

Het parlement gaf het kabinet van Terzic met 24 stemmen voor en negen stemmen tegen (bij zeven onthoudingen) zijn vertrouwen.

De federale Bosnische regering heeft weinig te vertellen: haar taak is vooral coördinerend. De uitvoerende macht is, onder strenge supervisie van de internationale gemeenschap in de persoon van Ashdown, geconcentreerd bij de twee territoriale entiteiten, de moslim-Kroatische federatie en de Servische Republiek. Premier Terzic beloofde gisteren in het parlement de economische hervormingen te versnellen, de rechtsstaat te schragen en de banden met de Europese Unie aan te halen.