Mexico kan productie olie toch opvoeren

Mexico gaat de olieproductie opvoeren. Met het besluit steunen de Mexicanen de organisatie voor olie-exporterende landen (OPEC) die zondag een productieverhoging met 1,5 miljoen vaten per dag aankondigde in een poging de olieprijs te dempen.

Vooralsnog lijkt deze poging echter te mislukken. Vanmorgen kostte een vat Brent Noordzee-olie, het referentiepunt voor de oliemarkt, 29,98 dollar, slechts drie cent lager dan het slot van gisteren.

Mexico, dat in november 's werelds vierde olieproducent was, zal de productie in februari met 120.000 vaten verhogen naar 1,88 miljoen vaten ruwe olie per dag. Het land is geen lid van OPEC.

De Mexicaanse actie komt als een verrassing. Fungerend OPEC-president Abdullah bin Hamad Al Atiya, tevens olieminister van Qatar, zei dit weekeinde nog dat het kartel niet-leden als Mexico, Rusland en Noorwegen had gevraagd de productie op te voeren, maar dat deze landen hadden geantwoord dat ze al op de top van hun kunnen produceerden.

De productieverhogingen zijn nodig om de olieprijs te verlagen. Deze is de afgelopen maanden sterk gestegen door de vrees voor een oorlog in de Perzische Golf en de nationale staking in Venezuela, een van de grootste producenten binnen OPEC.

De productie van Venezuela is door de al meer dan vijf weken durende staking, gericht tegen president Hugo Chávez, gedaald met 75 procent tot naar schatting 700.000 vaten per dag. De normale productie bedraagt zo'n 3 miljoen vaten. De olieprijs blijft vooralsnog op een hoog niveau staan omdat handelaren betwijfelen of de productie inderdaad substantieel zal stijgen.