Maas: Nawijn trok zich terug om mij

Demissionair minister Nawijn (Integratie en Vreemdelingenzaken) heeft zich eind vorig jaar teruggetrokken als kandidaat-lijsttrekker voor de LPF nadat een hoge ambtenaar van Justitie hem had gewaarschuwd dat er met LPF-voorzitter en vastgoedhandelaar Ed Maas ,,iets aan de hand'' zou zijn.

Dat onthulde Maas gisteravond in het televisieprogramma Nederland Kiest. Maas beweerde, geflankeerd door LPF-advocaat Oscar Hammerstein, dat secretaris-generaal Demmink van Justitie Nawijn had gewaarschuwd dat Maas ,,niet zou deugen'' en dat de justitie een inval bij zijn vastgoedbedrijf VHS plande.

Volgens de voorzitter van de LPF zag Nawijn hierna af van het lijsttrekkerschap.

,,Dit hele verhaal was een opzetje van de VVD om mij zwart te maken'', aldus Maas, die suggereerde dat Demmink VVD-lid zou zijn. Justitie laat weten dat Demmink ,,slapend lid'' is van de VVD.

Nawijn bevestigde vanochtend dat Demmink hem gewaarschuwd had ,,voor contacten met Maas'', maar ontkende dat hij hierom afzag van het lijsttrekkerschap. ,,Ik heb mij teruggetrokken om persoonlijke redenen.'' Na de waarschuwing heeft Nawijn zich wel ,,verder georiënteerd'' omtrent Maas, maar hij wil niet zeggen bij wie, en wat hij toen te weten is gekomen.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zei vanochtend dat secretaris-generaal Demmink ,,niet anders heeft gedaan dan de informatie waarover hij beschikte aan minister Nawijn bekendmaken''. De woordvoerder wilde geen mededelingen doen over de inhoud van de informatie.