Kind emigrant vrij van belasting

Nabestaanden van overleden Nederlanders die zijn verhuisd naar een ander EU-land hoeven voortaan geen belasting meer te betalen over hun erfenis. Dat is de conclusie die het advocatenkantoor Loyens & Loeff heeft getrokken na een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch.

Nu zijn nabestaanden van naar een ander EU-land geëmigreerde Nederlanders pas vrijgesteld van successierechten als de emigrant minimaal tien jaar na de verhuizing overlijdt. De regel moet voorkomen dat ouderen kort voor hun dood over de grens gaan wonen.

Het oordeel van de rechter heeft grote gevolgen, stelt een woordvoerder van Loyens & Loeff. Bij het advocatenkantoor loopt een aantal rechtszaken van nabestaanden van emigranten. Elk jaar emigreren circa 20.000 Nederlanders naar landen binnen de EU. Door het vonnis loopt de Nederlandse schatkist volgens het advocatenkantoor elk jaar honderden miljoenen aan successierechten mis. ,,Dat bedrag is gebaseerd op het feit dat deze Nederlanders veelal vermogend zijn'', zegt de woordvoerder.

De raming is volgens het ministerie van Financiën te hoog. De staat ontving in 2001 in totaal 1,3 miljard euro aan successierechten. Het ministerie overweegt in cassatie te gaan tegen het vonnis.

De kern van de zaak, die was aangespannen door een nabestaande, betreft het onderscheid dat de fiscus maakt tussen Nederlanders en andere EU-ingezetenen, aldus Loyens & Loeff. Andere Europeanen die vanuit Nederland emigreren, hoeven geen belasting over erfenissen te betalen.