Iraakse mullah Krekar uitgezet naar Noorwegen

Nederland heeft gisteravond onverwachts de Iraakse Koerd mullah Krekar uitgezet naar Noorwegen. Krekar zat sinds september vast in afwachting van zijn uitlevering naar Jordanië, dat hem zegt te verdenken van heroïnehandel.

Volgens minister Donner (Justitie) was uitzetting noodzakelijk omdat Jordanië Nederland niet het aanhoudingsbevel van Krekar heeft gegeven, noch de relevante Jordaanse wetsartikelen heeft gemeld.

Zonder die informatie zou de Haarlemse rechtbank, waar Krekars zaak volgende week op de rol stond, de Iraakse Koerd waarschijnlijk op vrije voeten hebben moeten stellen, aldus een verklaring die Justitie gisteravond uitgaf. Vandaar dat is gekozen voor uitzetting naar Noorwegen, waar Krekar sinds 1991 als vluchteling verblijft.

Oslo heeft volgens Donner ,,de meeste aanknopingspunten'' voor vervolging. Noorwegen onderzoekt of Krekar vanuit dat land een militaire organisatie zou opzetten. In zijn verklaring stelt het ministerie dat Nederland de verzekering heeft gehad dat Krekar in Oslo zou worden gearresteerd. Maar dat gebeurde niet. De mullah kon zich gewoon bij zijn gezin vervoegen. Een woordvoerder in Den Haag kon dat vanochtend niet verklaren. Nederland heeft opheldering aan Noorwegen gevraagd.

Krekars plotselinge uitzetting ging gepaard met incidenten. Zijn Nederlandse advocaten werden pas laat op de hoogte gesteld. Op Schiphol aangekomen deden zij een asielverzoek, omdat Krekar hier wilde afwachten wat de Noorse justitie met hem van plan was. Het verzoek werd afgewezen. Toen zijn advocaten weigerden een busje van de marechaussee te verlaten, werden zij gearresteerd. Een van hen, V. Koppe, noemt de handelwijze ,,schandalig en een aanfluiting voor Nederland''. Volgens hem was er sprake van een verkapte uitlevering aan Noorwegen omdat daar een strafrechtelijk onderzoek loopt.

Volgens het internationale vluchtelingenverdrag had Krekar recht op behandeling van zijn asielverzoek. De arrestatie van advocaten noemt Koppe ,,ongehoord''. Hij gaat klachten indienen bij de Orde van Advocaten en Justitie. [Vervolg UITZETTING: pagina 3]

UITZETTING

Noorwegen roept Krekar binnenkort op

[Vervolg van pagina 1] Krekar, leider van de islamitische organisatie Ansar al-Islam, werd in september, op doorreis naar Noorwegen, op Schiphol aangehouden. Volgens de Amerikanen heeft hij banden met de terreurorganisatie Al-Qaeda. Meteen na zijn arrestatie overlegde Donner met zijn Amerikaanse ambtgenoot over de zaak. Washington zegt overigens dat Krekar niet voor criminele activiteiten wordt gezocht.

Jordanië vroeg in september om zijn uitlevering vanwege heroïnehandel. Drugsverdenkingen zijn de enige delicten waarbij Nederland, op basis van een VN-verdrag, verdachten aan Amman kan overdragen. Voor alle andere verdenkingen is uitlevering onmogelijk. Krekars raadslieden vermoeden dat de drugsverdenking een gelegenheidsargument is. De VS zou Jordanië gebruiken als een van de landen waar vermeende Al Qaeda-terroristen op brute wijze worden ondervraagd. Ook vreesde Krekar door Jordanië uitgeleverd te worden aan Irak. Nederland heeft steeds ontkend dat er andere verdenkingen waren. Krekar zelf zei bij aankomst in Oslo dat alle beschuldigingen tegen hem ,,leugens'' zijn. De Noorse politie bevestigde vanochtend dat zij Krekar zullen oproepen voor verhoor. Volgens zijn Noorse raadsman B. Meling houdt zijn cliënt zich beschikbaar.