Inbraak op site platenbazen

De website van de bond van Amerikaanse platenmaatschappijen, de Recording Industry Association of America (RIAA), is afgelopen weekeinde gehackt en veranderd in een zogeheten peer-to-peer network. Wie inlogde op de RIAA-site kon gratis muziek en programma's downloaden en uitwisselen met anderen die op de site waren aangemeld. De RIAA vreest inkomstenderving door de gratis muziekwebsites, en beschouwt de actie als een overtreding van de auteurswet. Mogelijk is de inbraak een reactie op een uitspraak van een rechter in Los Angeles, die onlangs bepaalde dat de platenmaatschappijen in de VS mogen procederen tegen het grootste muzieknetwerk, Kazaa. Dit wist gerechtelijke procedures te ontwijken omdat het in Australië is gevestigd. De rechter vond dat gegeven irrelevant, omdat het Kazaa-netwerk miljoenen Amerikaanse gebruikers heeft.