Extatische Butterfly van Barker

De Nederlandse Opera brengt met de nieuwe titelrolvertolkster Cheryl Barker een tweede serie voorstellingen van Puccini's Madama Butterfly. In oktober was deze Butterfly – gebracht als de kroniek van een aangekondigde harakiri – bijzonder in de indringende conceptuele regie van Robert Wilson, die nu assisteert bij de tv-registratie door de NPS.

In de vorige serie werd de titelrol in deze onsentimentele productie op indrukwekkende en aangrijpende wijze gezongen door Kallen Esperian, die Butterfly voor het eerst zong. De Australische sopraan Cheryl Barker heeft de rol al in vele theaters gezongen, maar voegt zich hier met indringende perfectie in de gedetailleerd gechoreografeerde enscenering van Wilson. Kenmerkend voor Barkers prachtig intens gezongen vertolking is de superieure opbouw. In Un bel di vedremo vlindert ze hoog boven de baai van Nagasaki om uit te zien naar haar echtgenoot Pinkerton, eindigend met de zekerheid over zijn terugkeer in verblindend stralende extase. In de slotscène, als ze zichzelf doodt omdat ze haar zoontje aan Pinkerton moet afstaan, komen alle leed en tragiek naar buiten als een uitbarsting van de vulkaan Fuji.

Voorstelling: Madama Butterfly van G. Puccini. Gez. 13/1 Muziektheater Amsterdam. Herh. t/m 31/1.

    • Kasper Jansen