Duitse bankiers `in rentekartel'

De voorzitter van de Duitse bankiersvereniging, Rolf-E. Breuer, is onder vuur genomen door consumenten en de Duitse kartelautoriteit omdat hij banken heeft aanbevolen een renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) niet door te berekenen aan de klant.

Tot opluchting van Duitse economen, ondernemers en politici verlaagde de ECB op vijf december vorig jaar de basisrente met een half procentpunt tot 2,75 procent. De lagere rente zou een impuls moeten zijn voor de kwakkelende economie omdat lagere kapitaalskosten investeren aantrekkelijker maakt.

,,De vraag of de renteverlaging van de ECB doorgegeven moet worden, kan ik met een duidelijk `nee' beantwoorden'', zei Breuer daarentegen. Hij voegde eraan toe: ,,Dat kunnen we ons op dit moment niet veroorloven.'' Pas als de bezuinigingsoperaties bij de banken vruchten afwerpen ontstaat volgens Breuer weer speelruimte.

Deze week werd bekend dat de Duitse kartelautoriteit een onderzoek naar Breuers opmerking is gestart. De Duitse kartelwet verbiedt het doen van dergelijke aanbevelingen en stelt een boete van 500.000 euro in het vooruitzicht.

Onderzoek heeft aangetoond dat veel banken wél lagere vergoedingen op deposito's geven, maar slechts in een enkel geval de rente op kredieten hebben verlaagd. ,,De banken geven de rente zeer eenzijdig verder – ten laste van de klanten'', oordeelde een woordvoerder van de Centrale voor Consumentenbelangen in Noordrijn-Westfalen. Een aantal grote banken geeft de renteverlaging wel door gedeeltelijk en met vertraging.

Van de groten heeft alleen Deutsche Bank, waar Breuer voorzitter van de raad van commissarissen is, de verlaging volledig voor de eigen sanering aangewend. De SPD heeft al gedreigd met een wet die het doorgeven van renteverlagingen afdwingt.