Commissie stemt alsnog in met fusie

De Europese Commissie heeft gisteren alsnog ingestemd met de fusie van de verpakkingsbedrijven Tetra/Laval en Sidel, nadat het Europese Gerecht van Eerste Aanleg een eerder fusieverbod had teruggedraaid.

Het is voor het eerst dat de Europese Commissie met een fusie instemt die zij eerder zelf had verboden.

De Europese Commissie heeft wel afgedwongen dat Tetra/Laval z'n nieuwe technologie `SBM' voor het modelleren van PET-flessen in licentie aan anderen geeft. Ook zegt Tetra/Laval toe vijf jaar lang niet terug te keren op de markt voor bepaalde modelleer-componenten.

Het Zwitsers-Zweedse Tetra/Laval is wereldleider in kartonnen verpakkingen met een marktaandeel van 80 procent in Europa. Het Franse Sidel is leidend in verpakkingsmachines voor PET-flessen. Tetra/Laval deed bijna twee jaar geleden een overnamebod van 1,7 miljard euro op Sidel.

De Europese Commissie verbood in oktober 2001 de overname van Sidel door Tetra/Laval, omdat deze zou leiden tot een dominante positie op de Europese markt voor verpakkingsmachines voor PET-flessen en tot versterking van een dominante positie in bepaalde kartonnen verpakkingen voor dranken. Tetra/Laval zou zijn huidige sterke positie hierbij als `hefboom' kunnen gebruiken.

Het Gerecht van Eerste Aanleg in Luxemburg bepaalde in oktober echter dat de economische analyse van de Europese Commissie op ,,onvoldoende bewijs'' was gebaseerd en dat zij ,,fouten'' in haar analyse had gemaakt. De beide ondernemingen gaven daarop meteen te kennen alsnog te willen fuseren, waarna de Commissie de transactie opnieuw onder de loep nam.

De Commissie heeft overigens beroep aangetekend tegen het besluit van het Luxemburgse gerecht om het eerdere fusieverbod terug te draaien.

De Commissie gaf in een verklaring aan dat de SBM-technologie van Tetra/Laval ,,een nieuw element'' is in haar analyse van de fusie, dat pas na het besluit van het Luxemburgse Gerecht naar voren kwam. De pas ontwikkelde technologie is nu vrijwel in het stadium van toepassing.

Onlangs kondigde Eurocommissaris Mario Monti (Mededinging) hervorming van het fusiebeleid aan. Een element hierbij is verbetering van de economische analyse door de benoeming van een hoofdeconoom en versterking van de staf.