CNV-voorzitter: PvdA niet afwijzen

CNV-voorzitter Doekle Terpstra vindt dat het CDA de PvdA niet meer zo stellig moet afwijzen. ,,De VVD wil op het terrein van de sociale problemen alleen maar minder. Dat zou christen-democraten in hun ziel moeten raken'', aldus de vakbondsvoorzitter vanmorgen.

Terpstra, zelf CDA-lid, had gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak al scherpe kritiek op zijn eigen partij. ,,Ik schrik als ik zowel de VVD als het CDA het huidige, nogal rechtse regeerakkoord moeiteloos rechts hoor passeren. (...) En ik schrik als ik lees dat het CDA – gesteld voor de keus tussen soliditeit en solidariteit moeiteloos kiest voor soliditeit. De christelijk-sociale keuze voor solidariteit is blijkbaar van ondergeschikt belang geworden.''

Terpstra wil dat het CDA serieuzer naar de PvdA kijkt als toekomstige coalitiepartner. ,,Het CDA moet oppassen dat het kritische geluiden niet gaat kaltstellen. Dat past niet bij de nieuwe politiek die ook het CDA zegt voor te staan.''

Hij vindt dat CDA-leider Balkenende de rol van de vakbeweging miskent. ,,Hij heeft zelf in het strategisch akkoord opgeschreven dat hij herstel wil van de verantwoordelijkheid van het maatschappelijk middenveld. Daarbij past niet dat de overheid voorschrijft dat er loonmatiging moet komen.''

Het CDA heeft, net als VVD en PvdA, in zijn financiële aanpassing een fors bezuinigingsbedrag opgenomen voor loonmatiging tot 2007. Het CDA denkt hiermee 2,8 miljard euro te besparen, de VVD 4,1 miljard en de PvdA 2 miljard. ,,De politiek gedraagt zich als bovenmeester'', zegt Terpstra. Hij erkent dat de overheid moet bezuinigen en dat één procent besparing van de loonkosten voor ambtenaren een groot bedrag is. ,,De overheid moet haar eigen belang niet plakken op de publieke sector. Daar moet de markt haar werk doen.''

Terpstra hekelt ook het feit dat het CDA eventueel de koppeling tussen lonen en uitkeringen wil loslaten als er geen loonmatiging komt. ,,Dit past toch niet in de discussie over fatsoen en beschaving? Dit wordt voor ons een keiharde voorwaarde als er afspraken gemaakt moeten worden met de politiek over loonmatiging op de lange termijn.''

Terpstra weigert centraal vast te leggen hoe de lonen zich precies moeten ontwikkelen. ,,Dat moet echt in afzonderlijke sectoren worden bekeken.''

Ook FNV-voorzitter De Waal hekelde op een nieuwjaarsbijeenkomst het feit dat de grote partijen al forse bezuingingen inboeken voor loonmatiging. ,,Gaan ze zelf de CAO-onderhandelingen voeren?''