Buitenland deed aan bouwfraude mee

Duitse en Belgische aannemers hebben in Nederland meegedaan aan bouwfraude. Ook waren Nederlandse bouwbedrijven als Koop Tjuchem betrokken bij verboden prijs- en werkafspraken in het buitenland, zoals bij de bouw van de hogesnelheidslijn Brussel-Keulen.

Dat blijkt uit de schaduwboekhouding van Koop Tjuchem waarover deze krant beschikt. De boekhouding, met daarin bewijzen voor de internationale bouwfraude, is in november 2001 door voormalig Koop-directeur A. Bos aan justitie overhandigd. Ook de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) kregen een kopie, en deden onderzoek.

Het vorige maand gepresenteerde rapport van de commissie rept niet van de internationale dimensie van de bouwfraude. ,,Uit tijdgebrek'', aldus commissievoorzitter Vos. Wel concludeerde de commissie, mede op basis van de schaduwboekhouding, dat Nederlandse bouwbedrijven systematisch prijs- en werkafspraken maakten, wat geleid heeft tot prijsopdrijving en illegale marktverdeling.

Uit de schaduwboekhouding blijkt dat negen Duitse bedrijven en vijf Belgische bedrijven meededen met kartelafspraken, prijsopdrijving en/of valsheid in geschrifte in de Nederlandse bouw. Het gaat onder meer om de Duitse aannemers Herman Koehne , Teerbau, en Hochtief. De Duitsers waren betrokken bij prijsafspraken rond Schiphol, de gemeente Bergen op Zoom, stadsgewest Haaglanden, de gemeente Amsterdam en Groningen Seaports.

De boekhouding toont eveneens de betrokkenheid aan van Belgische bedrijven als Jan de Nul, NBG, Deckx en Herbosch-Kiere. Ze duiken op bij opdrachten van Rijkswaterstaat, het bedrijf ICI in Rozenburg en de gemeente Amsterdam. De boekhouding vermeldt ook werk- en prijsafspraken van Koop Tjuchem met lokale ondernemingen op de Nederlandse Antillen.

De schaduwboekhouding toont ook onregelmatigheden rond de aanbesteding van de hogesnelheidslijn Brussel-Keulen. Voorafgaand aan de openbare aanbesteding van het 11,6 kilometer lange traject Landen-Berloz maakte Koop verboden afspraken met de concurrentie, waaronder de Belgische combinatie Besix, Galler, Muller en Socogetra. Besix en Socogetra behoren tot de grootste aannemers van België.

De Belgische kartelautoriteit Dienst voor de Mededinging is niet door de NMa geïnformeerd over de kwestie. De NMa wil niet reageren omdat het lopend onderzoek betreft. Besix, Socogetra en Koop ontkennen de prijsafspraken. De woordvoerder van Europees Commissaris Monti (Mededinging) zegt geen commentaar te kunnen geven. De woordvoerder: ,,Maar in zijn algemeenheid is een mededingingskwestie met bedrijven uit meerdere lidstaten een zaak die de Commissie zeker aangaat.''

www.nrc.nl: dossier bouwfraude

geen eiland: pagina 3

    • Jos Verlaan
    • Joep Dohmen