Bos (PvdA) noemt misschien toch naam

PvdA-lijsttrekker Wouter Bos komt vóór 22 januari met een kandidaat-premier, als meerdere peilingen er op wijzen dat zijn partij bij de Tweede-Kamerverkiezingen de grootste wordt. Dat heeft Bos gisteren gezegd.

De PvdA-lijsttrekker reageert daarmee op toenemende druk van andere partijen om een naam te noemen. Bos heeft gezegd zelf in elk geval in de Kamer te blijven.

Bos wil alleen de naam van een kandidaat noemen als verschillende peilingen, zoals die van de opiniebureaus Interview/NSS en NIPO, de trend bevestigen die zich aftekent bij de SBS6-peiling van Maurice de Hond. In deze per dag variërende peiling kwam de PvdA gisteren opnieuw uit de bus als de grootste partij, met 41 zetels. Het CDA staat bij De Hond nu op 38 zetels, de VVD op 32. In de wekelijkse peilingen van de andere bureaus scoorde de PvdA dit weekeinde 35 zetels, en het CDA 46 à 47 zetels.

CDA-leider Balkenende heeft zich gisteren opnieuw met kracht uitgesproken tegen een coalitie met de PvdA. Volgens Balkenende heeft de PvdA tijd nodig voor een heroriëntatie op het eigen profiel. Hij noemt de standpunten van de partij ,,niet helder''. ,,Je moet de zaken op orde hebben voordat je kunt regeren,'' aldus Balkenende in dagblad Trouw. Zijn partijgenoten vice-fractievoorzitter Verburg en Joop Wijn, demissionair staatssecretaris (EZ) noemden de PvdA vanochtend ,,een partij in verwarring''. Maar zij sloten samenwerking na verkiezingen niet uit. ,,Eerst moet de kiezer spreken en als de PvdA heel groot wordt kun je daar moeilijk omheen.'' Wijn voorspelde in dat geval een heel moeizame formatie.

D66-leider Thom de Graaf noemt de weigering van de PvdA om aan te geven wie de kandidaat-premier is ,,onbestaanbaar'' en in tegenspraak met de ,,traditie van de PvdA'' en de ,,noodzaak om de democratie serieus te nemen''.

Ook als de PvdA groter wordt dan de VVD, geeft Balkenende de voorkeur aan een voortzetting met de samenwerking met de liberalen. Volgens een peiling van De Hond van gisteren zou het de PvdA 4 tot 6 zetels kosten om voor 22 januari géén kandidaat te noemen.