Beruchte advocaat moet geld en horloge inleveren

Tijdens de al maanden slepende rechtszaak over het ongeluk met de skitrein in Kaprun, waarbij twee jaar geleden 155 mensen omkwamen, voltrok zich gisteren een klein toneelstukje. De Amerikaanse advocaat Edward Fagan – berucht om zijn rol in de aanklacht tegen de Zwitserse houding tijdens de Tweede Wereldoorlog – werd opgewacht door een gerechtsdeurwaarder. Die eiste van Fagan een schadevergoeding van 4.852 euro wegens het ongeoorloofd uitoefenen van zijn beroep in Oostenrijk.

Fagan, die probeert in de VS forse schadeclaims in te dienen namens Amerikaanse nabestaanden, had dat geld natuurlijk niet op zak. Wel had hij, volgens de Salzburger Nachrichten, twee tien-dollarbiljetten, twintig Zwitserse frank, een tien-eurobiljet en nog wat kleingeld bij zich. Maar, zei Fagan, behalve de dollarbiljetten had hij dat geld geleend en dus kon hij het niet afgeven. Daarop eiste de deurwaarder de twintig dollar en zijn polshorloge, dat hij mogelijk later zal veilen.

Al in november besloot de rechter in de Kaprun-zaak dat Fagan niet als advocaat mag optreden in Oostenrijk, althans niet bezoldigd. Zelfs de schijn van ,,winstbejag'' is voldoende voor een veroordeling. Dat gebeurde dus ook, begin december. Want Fagan was wel erg vaak in de rechtszaal te vinden tijdens het proces.

Een paar dagen later begon een Oostenrijkse advocaat ook nog een zaak tegen Fagan, omdat hij in contracten met Amerikaanse nabestaanden 30 procent van een eventuele schadeclaim zou hebben bedongen. Dat is in Oostenrijk niet toegestaan. Fagan reageerde niet op de aanklacht en liet de beroepstermijn verstrijken.

Veel Oostenrijkers zien Fagan als een lastpak, die namens nabestaanden miljoenenclaims indient ter meerdere eer en glorie (en financieel gewin) van zichzelf. Woedend zijn ze over de paginagrote advertenties waarin wordt opgeroepen tot medeleven met de slachtoffers van Kaprun door een boycot van het Oostenrijkse ski-toerisme. Fagan is er tot nu toe niet in geslaagd een proces in de VS, waar schadevergoedingen veel hoger zijn, te beginnen. Justitie in Oostenrijk weigert inzage te geven in het bewijsmateriaal.