Australisch initiatief in crisis Korea

Een Australische diplomatieke delegatie is vandaag naar Noord-Korea vertrokken voor overleg over het Noord-Koreaanse besluit zich terug te trekken uit het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens.

De diplomaten hebben een brief bij zich van minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer, waarin de regering in Pyongyang wordt opgeroepen gehoor te geven aan diplomatieke initiatieven om de huidige spanningen over het Noord-Koreaanse kernprogramma te verminderen. Australië is het enige westerse land dat diplomatieke relaties met Noord-Korea onderhoudt.

Met het sturen van een missie naar Pyongyang lijkt de Australische regering van de conservatieve premier John Howard gehoor te geven aan de oproep van de Labor-oppositie meer aandacht te schenken aan de gevaren in de eigen regio, in plaats van zich blind te staren op een bijdrage aan de Amerikaanse oorlogsplannen tegenover Irak. ,,We hebben een grote nucleaire crisis in onze regio, maar de regering is nergens te bekennen omdat zij in een vergevorderde staat van hyperactiviteit is over Irak', fulmineerde Labors woordvoerder voor buitenlandse zaken, Kevin Rudd, vorige week.

Het is waarschijnlijk dat de Australische delegatie, die is samengesteld uit diplomaten van het ministerie van Buitenlandse Zaken, niet alleen de zorg van Australië zal overbrengen, maar ook zal fungeren als spreekbuis van andere westerse landen. ,,We hebben er groot belang bij de stabiliteit en veiligheid van deze regio veilig te stellen, en we zien er naar uit daaraan een zekere bijdrage te leveren', zei delegatieleider Murray McLean voor zijn vertrek naar Noord-Korea vanuit de Chinese hoofdstad Peking.

De oppositionele Laborpartij klaagde eerder dat ,,slechts drie ambtenaren' naar Pyongyang zouden gaan. Het zijn er nu vijf geworden, maar of een zwaardere politieke afvaardiging op dit moment mogelijk zou zijn, moet worden betwijfeld. De delegatie is de eerste van een westers land sinds de Noord-Koreaanse kernwapencrisis in oktober vorig jaar oplaaide.

De bewering van Labor dat de regering van John Howard is gepreoccupeerd door deelname aan een mogelijke oorlog tegen Irak, komt niet als een verrassing. Vorige week besloot Australië troepen en vliegtuigen naar de Golf te sturen. Om hoeveel militairen het gaat is niet bekendgemaakt, maar het verlof van duizenden soldaten is ingetrokken of uitgesteld.

Verwacht wordt dat in eerste instantie niet meer dan 150 elite SAS-soldaten, veertien FA 18 gevechtsvliegtuigen en drie marineschepen naar de Golf worden gestuurd. In de Australische media wordt het besluit van de Australische conservatieve regering afgeschilderd als een signaal dat het land bereid is mee te doen aan een oorlog tegen Irak, ook al zou die worden gevoerd zonder goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad.

Gerectificeerd

Noord-Korea

In het bericht Australisch initiatief in crisis Korea (14 januari, pagina 5) staat dat Australië het enige westerse land is dat diplomatieke relaties met Noord-Korea onderhoudt. Ook veel Europese landen, waaronder Nederland, hebben diplomatieke relaties met Noord-Korea.

    • Hans van Kregten