Alinghi stevent af op finale America's Cup

Het Zwitserse Alinghi stevent af op de overwinning in de strijd om de Louis Vuittonbeker in de zeilregatta bij het Nieuw-Zeelandse Auckland. De winnaar van de best of nine zeilt volgende maand tegen Team New Zealand in de strijd om de America's Cup. Alinghi won gisteren het tweede onderlinge duel tegen Oracle BMW. Het was de zesde achtereenvolgende zege van de Zwitsers tegen Oracle. In een vorige ronde had Alinghi de Amerikaanse boot ook al verslagen.

De Nederlandse topzeiler en coach van Oracle, Roy Heiner, geeft de hoop nog niet op. ,,Wij gaan voor de wind harder dan Alinghi, maar aan de wind zijn zij sneller. We moeten zeiltechnisch beter varen. In onze herkansing tegen One World hebben we ook onder grote druk een aantal technisch sterke races gezeild'', aldus Heiner.

De fouten lijken te worden veroorzaakt door de grote druk bij Oracle om het sterker zeilende Alinghi af te troeven. Gisteren ging het mis bij het binnenhalen van een spinnaker die in het water belandde. Alinghi's stuurman Russell Coutts, die drie jaar geleden met Team New Zealand de America's Cup won, merkte op dat het weinig uitmaakte. ,,Ze zouden maar een hele kleine kans hebben gehad'', zei de Nieuw-Zeelander.

Voor de Nieuw-Zeelandse fans is het duidelijk dat Alinghi de uitdager van Team New Zealand wordt. Afgelopen weekend verzamelden ze zich rondom de Alinghi-boot en zongen ze uitgelaten `Hula, hula, hula, New Zealand's gonna do ya'. Ze doelden op de speciale zes meter lange `valse' romp van Team New Zealands boot, bijgenaamd `hula', die vorige week werd onthuld nadat de rokken die de onderkant van de boten aan het zicht ontrokken, werden verwijderd. De valse romp, die zich enkele millimeters onder de ware romp bevindt, is alleen in het midden verbonden met de ware romp. De regels staan andere contactpunten niet toe. De bedoeling van de valse romp van de boot Team New Zealand is verhoging van het contactoppervlak met het water. ,,Het heeft waarschijnlijk wel een positief effect'', zegt de Nederlander Rolf Vrolijk, die hoofdontwerper van Alinghi is. ,,Wij hebben het ook in de sleeptanken uitgeprobeerd. Afhankelijk van het weer kan de extra waterlaag tussen de twee rompen echter ook tot meer weerstand leiden.''

Vrolijk zegt dat zowel Alinghi als Oracle van mening was dat de regels van de America's Cup de extra romp niet toestaan. De beide uitdagers hebben echter besloten geen protest in te dienen. ,,Dat zou funest voor de sfeer van het evenement zijn geweest. We zullen er echter wel op aandringen dat de wedstrijdleiders nauwgezet gaan controleren dat de valse romp alleen in het midden contact met de ware romp heeft'', zegt ontwerper Vrolijk.

    • Hans van Kregten