Waistcoats

Onze nederbeat wordt tegenwoordig wereldwijd erkend als `een essentieel hoofdstuk in de popgeschiedenis'. Fraaie overzichts-cd's mogen dit illustreren. Maar er is ook nieuwe nederbeat en een goed voorbeeld van jonge liefde voor oude stromingen komt van de Groningse Waistcoats. Merkwaardig is wel dat ze in Amerika vooralsnog succesvoller zijn dan in Nederland. Hun nieuwe vinylrelease In our eyes is nu ook met enkele bonustracks uit het verleden op het Texaanse label Wildebeest als cd verschenen: All The Rage. Het album is grotendeels opgenomen in de beroemde Londense Toe Rag Studio's, waar ook The White Stripes hun binnenkort te verschijnen nieuwe plaat maakten.

En authentiek sixties klinken ze. Wel ligt de nadruk nu wat meer op de zoetere sixtiespop, en wat dat betreft is de titel All the rage voor de cd-uitgave ongelukkig gekozen. De wat oudere songs op deze plaat illusteren nog wel de vroegere sound – rauwe gitaren en veel echo – maar hun nieuwe geluid is veel verzorgder. Mooi is het weloverwogen gebruik van orgel en mondharmonica. Perfect zijn de archaïsche popritmes. Het enige dat verbetering behoeft is de kleurloze solozang. Mogen de koortjes heel fraai klinken, een charismatische frontman is in popmuziek die aansluiting zoekt bij oude tradities helemaal een onmisbaar ingrediënt.

The Waistcoats: All The Rage. Wildebeest Records WBST011

    • Nanne Tepper