VS-troepen in Golf naar 150.000 man

De Amerikaanse regering stuurt nog eens 27.000 troepen naar de Golf voor een mogelijke aanval op Irak, waarmee de VS eind februari zo'n 150.000 soldaten in de regio zullen hebben.

Een functionaris van het Pentagon maakte dit weekeinde bekend dat minister van Defensie Rumsfeld hiertoe opdracht heeft gegeven. Afgelopen vrijdag besloot het Pentagon al 35.000 man extra te sturen.

De verdere troepenopbouw valt samen met tegenstrijdige berichten over het tempo dat de Amerikaanse regering inzake Irak volgt. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris zei zaterdag tegen The Washington Post dat de kansen op een oorlog zijn afgenomen en dat de wapeninspecteurs meer tijd nodig hebben. Maar een dag later zei een andere regeringsfunctionaris in dezelfde krant dat de dag van 27 januari, als de wapeninspecteurs verslag uitbrengen aan de VN-Veiligheidsraad over de inspecties, het begin van een ,,finale fase'' voor beslissingen markeert. Vorige week zei minister van Buitenlandse Zaken Powell dat 27 januari niet noodzakelijkerwijs als een ,,D-day'' voor besluitvorming geldt.

Premier Tony Blair van Groot-Brittannië, de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten, zei vorige week eveneens dat de inspecteurs meer tijd nodig hebben. Dit weekeinde werd duidelijk dat Blair kort na 27 januari de Amerikaanse president George Bush zal bezoeken voor overleg over Irak.

Een woordvoerder van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) heeft tegen de BBC gezegd dat de wapeninspecteurs van het IAEA en het VN-inspectieteam UNMOVIC ongeveer een jaar nodig hebben om op een geloofwaardige manier de wapeninspecties in Irak af te ronden. ,,Het is een zeer groot land, er is veel terrein te bestrijken en er zijn veel installaties te inspecteren'', zei de IAEA-woordvoerder. Volgens deze zegsman moeten veel plaatsen herhaaldelijk worden geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat ze niet worden gebruikt voor het maken van massavernietigingswapens.

Een adviseur van het Pentagon, de invloedrijke hardliner Richard Perle, zei dit weekeinde tegen de BBC dat de inspecteurs geen kans hebben om massavernietigingswapens te vinden omdat deze zijn verborgen. ,,Tenzij de inspecteurs precies weten waar ze naar toe moeten gaan, is de kans dat ze iets zullen vinden praktisch nul'', zei Perle. ,,Ze zijn teruggegaan naar plaatsen die ze eerder hebben geïnspecteerd omdat ze niet weten waar ze anders naar toe moeten gaan.'' Volgens Perle moet Irak de wapens overhandigen, anders volgt militaire actie.