Verlies en winst voor `die arme' Ponomariov

Twee wereldkampioenen en twee voormalig wereldkampioenen doen mee aan het Corusschaaktoernooi in Wijk aan Zee, maar na twee ronden was het niet een van hen die bovenaan stond, maar Jevgeni Barejev, de toernooiwinnaar van een jaar geleden.

Zaterdag versloeg Barejev met zwart Roeslan Ponomariov, de wereldkampioen van de FIDE, gisteren won hij van de vijftienjarige Teimoer Radjabov en beide keren leek het hem heel gemakkelijk af te gaan.

,,Die arme Ponomariov kan zich natuurlijk niet concentreren, met alle zorgen om het wereldkampioenschap'', werd er zaterdag gezegd. Ponomariov is betrokken bij de matches die dit jaar gespeeld moeten worden om tot een verenigd wereldkampioenschap te komen.

Hij moet tegen Kasparov, verder zullen Vladimir Kramnik en Peter Leko een match tegen elkaar spelen en de winnaars van die twee matches spelen daarna om het kampioenschap.

Ponomariov heeft een conflict met de FIDE. Hij wil dat zijn match tegen Kasparov het snelle speeltempo heeft waarmee hij vorig jaar kampioen is geworden en ook verlangt hij dat hij bij gelijk spel tegen Kasparov door gaat naar de volgende ronde.

Kasparov voelt daar niets voor en de bazen van de FIDE zijn zo blij dat de voormalige aartsvijand hun in de armen is gevallen, dat ze Kasparov niets willen weigeren. Eind vorige week werd er aan Ponomariov een ultimatum gesteld: niet meer zeuren, contract tekenen of anders vervangen worden door Vasili Ivantsjoek, de nummer twee van het laatste FIDE-kampioenschap.

In Wijk aan Zee zijn twee zwaargewichten uit het FIDE-bestuur aangekomen, Azmaiparasjvili en Makropoulos. Vooral `Azmai' is iemand met een vervaarlijke gestalte voor wie je graag een straatje om zou gaan. Zij zullen Ponomariov de komende dagen hard toespreken.

Maar wie na de eerste ronde dacht dat Ponomariov onder deze druk zijn schaakkracht verloren had, werd uit de droom geholpen toen hij gisteren een keurige partij won van Kramnik, die zich `wereldkampioen van het klassieke schaak' noemt. Kramnik had voor het toernooi begon al laten weten dat hij er na zijn match tegen de computer aan zou moeten wennen om weer serieuze partijen tegen mensen te spelen, want dat had hij meer dan een jaar lang al niet gedaan. ,,Ik ben een professional en halverwege het toernooi zal ik me wel aangepast hebben'', zei hij toen.

Daar moeten we dus nog even op wachten. Tegen Ponomariov speelde hij een passieve opening, hij kwam onder druk te staan en hij leek zelfs op slag te gaan verliezen. Toen had hij het stuk waarmee hij de fatale blunder leek te begaan nog vast, zodat hij er nog een andere zet mee kon doen, maar even later liet hij zich toch overrompelen door precies dezelfde wending. Heel vreemd was dat voor de altijd zo solide spelende Kramnik.

De twee voormalig wereldkampioenen Viswanathan Anand en Anatoli Karpov deden hun plicht door 1,5 uit 2 te scoren, waarbij Anand een belangrijke scalp buitmaakte. Hij versloeg gisteren Veselin Topalov, die juist zo blij was geweest dat hij weer eens tegen Anand kon spelen en ook heel erg hard van leer trok, maar wel vergeefs.

Jan Timman en Loek van Wely speelden beiden twee solide remises en Alexander Grisjtsjoek, die eerst Van Wely en daarna Timman had bestreden, mopperde dat die twee tegen hem nog fit waren, maar later in het toernooi een veel lichter hapje zouden zijn voor de geluksvogels die dan tegen hen mogen uitkomen.

Wit Krasenkow-zwart Karpov

1. Pg1-f3 Pg8-f6 2. d2-d4 e7-e6 3. c2-c4 b7-b6 4. Pb1-c3 Lc8-b7 5. a2-a3 d7-d5 6. c4xd5 Pf6xd5 7. Dd1-c2 Pd5xc3 8. b2xc3 Pb8-d7 9. e2-e4 c7-c5 10. Lc1-f4 Lf8-e7 11. d4-d5 e6xd5 12. e4xd5 0-0 13. Ta1-d1 Tf8-e8 14. Lf1-e2 c5-c4 15. 0-0 Le7xa3 16. Le2xc4 Dd8-f6 17. Pf3-g5 Pd7-f8 18. g2-g3 h7-h6 19. Pg5-e4 Df6-f5 20. f2-f3 Pf8-g6 21. Lf4-c7 Ta8-c8 22. Lc4-b5 Tc8xc7 Dit kwaliteitsoffer is vrijwel gedwongen, maar sterk. 23. Lb5xe8 Lb7xd5

Met een pion voor de kwaliteit heeft zwart geen zorgen, maar op de snelle ineenstorting van wit kan hij niet gerekend hebben. 24. Pe4-f6+ Geeft nog een tweede pion. 24. Df5xf6 25. Td1xd5 Tc7xc3 26. Dc2-e4 En dit is een zeer ongelukkig veld voor de dame. 26...La3-c5+ 27. Kg1-g2 Tc3-e3 28. De4-a4 Hij moet Le8 blijven dekken. 28...Te3-e2+ 29. Kg2-h1 Te2-e1 Wit gaf op.

    • Hans Ree