Topman nieuwe economie stapt op

Steve Case, een van de belangrijkste gezichten van de `nieuwe economie' tijdens de internethype, is afgelopen weekeinde opgestapt als bestuursvoorzitter van het Amerikaanse mediaconcern AOL Time Warner. De 44-jarige Case lag al maanden onder vuur van aandeelhouders die hem de dramatische koersval van het bedrijf aanwrijven.

AOL Time Warner is het grootste media-conglomeraat ter wereld en eigenaar van onder andere het weekblad Time, filmmaatschappij Warner Brothers en tv-zender CNN. Het is ontstaan door de overname van het `oude' Time Warner door internetbedrijf AOL voor 172 miljard dollar. Dat bod is precies drie jaar geleden uitgebracht en destijds betaald in aandelen AOL. Die zijn sindsdien sterk in waarde gedaald van rond de 50 dollar tot rond de 15 dollar, mede door een halvering van de advertentie-inkomsten bij AOL.

Volgens Case zorgde de kritiek op hem voor te veel afleiding. ,,Aangezien sommige aandeelhouders hun teleurstelling over de onderneming op mij blijven toespitsen, heb ik besloten dat we nu stappen moeten nemen'', aldus Case in een verklaring.

Case treedt af als chairman – een president-commissaris met ruimere bevoegdheden dan in de Nederlandse verhoudingen – bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Hij blijft wel lid van de board, de raad van commissarissen, en zal de operationele topman Richard Parsons van strategisch advies blijven voorzien.

Ook bij andere mediaconcerns als het Franse Vivendi en het Duitse Bertelsmann zijn de topmannen die de afgelopen jaren met groot optimisme miljardenovernames deden, vervangen door een voorzichtiger soort manager. Zowel de federale justitie als de Securities and Exchange Commission, de beurstoezichthouder, heeft onlangs een onderzoek ingesteld naar de boekhouding van AOL's advertentie-inkomsten in de jaren voor de fusie. Die zouden zijn geflatteerd.

portret: pagina 13