Technologie geeft Damrak impuls

De Europese beurzen zijn de week positief begonnen. Beleggers liepen vanmorgen vooruit op cijfers die vooral technologiebedrijven later deze week in de Verenigde Staten naar buiten brengen. In Amsterdam noteerde de AEX-index rond het middaguur 0,9 procent (3,07 punten) hoger op 336,2 punten. Grote stijgers waren technologiefondsen als ASML en Philips. Ook de financiële waarden waren in trek.

Koninklijke Olie noteerde 0,14 procent lager door het besluit van de OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, de olieproductie te vergroten. De grootste daler was Van der Moolen met een verlies van 2,8 procent.

Op de MidKap-index deed Océ goede zaken. De printerfabrikant kwam voorbeurs met jaarcijfers die iets beter waren dan werd verwacht. Het aandeel koerste 2,7 procent hoger en was daarmee de grootste stijger onder de middelgrote fondsen. De MidKap zelf steeg 0,33 procent op 319,89 punten.

De andere beurzen in Europa deden ook goede zaken, die in Frankfurt voorop. Daar was de beursindex aan het eind van de morgen gestegen met 2 procent. Londen was 0,35 procent hoger en de beurs in Parijs deed het 0,65 procent beter.

Bij de telecomconcerns waren er veel koersbewegingen waar te nemen. Af- en opwaarderingen waren er de oorzaak van. France Telecom kreeg van de zakenbank Goldman Sachs een opwaardering en steeg met 4,35 procent. Bovenin de Franse beursindex stond Alcatel (plus 7 procent).

In Londen was Cable and Wireless de winnaar met een plus van maar liefst 10,5 procent. Op de beurs was er weer veel te doen rond de supermarktconcerns. Safeway kreeg van Sainsbury een hoger overnamebod dan het bod dat Morrison vorige week uitbracht. Safeway was de op een na grootste stijger met een koerswinst van 5,2 procent.

De euro stond tegen het middaguur op 1,0535 dollar en was daarmee na een iets hogere opening net zo veel waard als eind vorige week.

De effectenbeurzen in Azië moesten het op eigen kracht doen, omdat de beurs van Tokio dicht was wegens de viering van een nationale feestdag.

Zuid-Korea voerde de ranglijst aan met een stijging van 3,15 procent. De beurs in Hongkong was aan het eind van de handel 1,1 procent hoger. In Australië gingen de koersen met gemiddeld 0,25 procent naar boven.