`Scanapparaat tegen bolletjeslikkers op Antillen ongeschikt'

Een scan-apparaat dat het ministerie van Justitie ter beschikking heeft gesteld voor het opsporen van bolletjes in de maag van drugsrunners op Cur,cao, is ongeschikt. De bolletjes zouden met het apparaat moeilijk te zien zijn. Bovendien geeft de scanner te veel röntgenstraling af.

Dat heeft J. Reeders, adjunct-hoofd radiologie in het Sint Elisabeth Hospitaal op Curaçao vanochtend tegen het Radio 1-Journaal gezegd. Ook diverse radiologen in Nederland plaatsen vraagtekens bij het gebruik van het scanapparaat.

De scanner is door Justitie aan de douane in Curaçao geschonken om bolletjesslikkers te betrappen voordat ze op het vliegtuig naar Nederland stappen. Het zou deze week in gebruik worden genomen. Het gaat om een zogenaamd `bv-apparaat'. Door op een pedaal te drukken, zendt een laborant röntgenstraling door het lichaam van een patiënt, waardoor op een scherm een beeld verschijnt. Het apparaat, dat volgens Reeders 95.000 euro heeft gekost, is niet nieuw, maar vier à vijf jaar oud. De scanner heeft in 2001 enige maanden in het ziekenhuis `t Lange Land in Zoetermeer gestaan, waar het diende als demonstratiemodel, zo meldt een woordvoerder van het ziekenhuis.Volgens Jan-Willem Kuiper, radioloog aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, bestaat het risico dat ongeoefend personeel te lang op het pedaal drukt, waardoor reizigers te hoge doses radioactieve straling krijgen toegediend. ,,Hoe moeilijker iets is te zien, hoe langer je blijft kijken.''

Ook volgens G.J. den Heeten, hoogleraar radiologie aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, is het apparaat niet geschikt. ,,Een dergelijk apparaat gebruik je in de operatiekamer om te kijken of de schroef van een prothese goed zit. Hij is niet geschikt voor weke delendiagnostiek.''

Dat het apparaat bediend wordt door personeel dat daarvoor geen speciale opleiding heeft gevolgd, is volgens de radioloog ,,onmogelijk''.

Volgens Den Heeten zou het veel meer voor de hand liggen om voor een ,,eerste screening'' gebruik te maken van een echo-apparaat, dat werkt met ultrasoon geluid. Een dergelijk apparaat is volgens de hoogleraar al verkrijgbaar vanaf zo'n 25.000 euro. ,,Vertrouw je het zaakje niet, dan maak je daarna vervolgens een échte röntgenfoto.''

Minister Donner van Justitie heeft vanmorgen laten weten geen klachten te hebben ontvangen van de Antilliaanse autoriteiten over het scanapparaat. Toch laat de minister onderzoeken of het apparaat op de Antillen inderdaad ongeschikt is.