Regeringspartij Zimbabwe wil van Mugabe af

Leden van de Zimbabweaanse regeringspartij Zanu-PF en de oppositiepartij Movement for Democratic Change (MDC) hebben gesprekken gevoerd over een voortijdig aftreden van president Robert Mugabe. Een woordvoerder van de MDC bevestigde vanochtend desgevraagd dat ,,een tussenpersoon namens Zanu-PF'' de oppositie heeft benaderd om zitting te nemen in een overgangsregering. Deze regering van nationale eenheid zou het land moeten besturen tot de nieuwe verkiezingen in 2005.

MDC-leider Morgan Tsvangirai zei gisteren dat hij en de bemiddelaar van Zanu-PF tot de conclusie waren gekomen dat ,,Mugabe het probleem is''. Sinds afgelopen maart, toen Mugabe de presidentsverkiezingen die door internationale waarnemers als frauduleus werden bestempeld won, is de Zimbabweaanse economie verder verzwakt. De meeste Zimbabweanen hebben de kerst doorgebracht in lange rijen voor supermarkten waar bijna niets meer te krijgen is. De tekorten hebben ook tot onrust geleid in de gelederen van Zanu-PF. Regeringsgezinde `oorlogsveteranen' en jeugdmilities waren betrokken bij voedselrellen die vorig weekeinde uitbraken in de steden Harare en Bulawayo.

De Zimbabweaanse krant Sunday Mirror berichtte gisteren dat het aanbod de steun heeft van het hoofd van de strijdkrachten, generaal Vitalis Zvinavashe, en de voorzitter van het parlement, Emmerson Mnangagwa. Mnangagwa draagt de bijnaam ,,zoon van God'' omdat hij alom wordt gezien als de opvolger van Mugabe. ,,Volgens een hoogst betrouwbare bron zal Mugabe zijn macht afstaan onder de voorwaarde dat Emmerson Mnangagwa de rol van staatshoofd overneemt'', aldus de krant.

Oppositieleider Tsvangirai zou bereid zijn om af te zien van vervolging van Mugabe wegens schendingen van de mensenrechten. Tot nu toe heeft de MDC volgehouden dat de president terecht moet staan voor zijn wandaden sinds het begin van zijn presidentschap in 1980. ,,Als het geven van immuniteit de prijs is die we moeten betalen om weer verder te kunnen, dan moet het maar zo zijn.''

Zanu-PF noch president Mugabe heeft op de berichten gereageerd. Mugabe keert vandaag terug van een vakantie. De Zuid-Afrikaanse regering, die tot nu toe de onderhandelingen tussen de regering en oppositie heeft geleid, ontkende vanochtend op de hoogte te zijn van de deal.

Er is de afgelopen maanden in de Zimbabweaanse media veel gespeculeerd over een voortijdig aftreden van president Mugabe. Op het laatste congres van Zanu-PF vorige maand is de opvolging van Mugabe niet ter sprake geweest. De partijleiding zei toen dat debat pas te willen voeren als Mugabe's huidige termijn afloopt: in 2006.