PvdA: geen naam kandidaat-premier

De PvdA weigert toe te geven aan de toenemende druk van andere partijen om te zeggen wie de kandidaat-premier is van de partij. Volgens partijvoorzitter Koole is vanmorgen intern afgesproken voorlopig niet op de `premierkwestie' in te gaan. Alle kandidaat-Kamerleden van de PvdA is dit via een e-mail gemeld.

PvdA-lijsttrekker Wouter Bos, die eerder liet weten zelf geen kandidaat-premier te zijn, zei gistermiddag na afloop van het Radio 1-lijsttrekkersdebat ,,een nieuw gezicht'' naar voren te schuiven, mocht de PvdA op 22 januari de grootste partij worden. Hij liet doorschemeren dat het niet zijn bedoeling is dat de ,,paarse bewindslieden'' opnieuw in de regering komen. Voorzitter Koole zei vanmorgen dat PvdA-bewindslieden niet uit ,,het Haagse circuit'' zullen komen.

De PvdA ligt de laatste dagen onder vuur omdat Bos weigert de naam van een kandidaat-premier te noemen. Nu de PvdA in sommige peilingen als grootste uit de bus komt, willen de andere partijen hierover duidelijkheid.

CDA-fractievoorzitter Verhagen zei vanmorgen geen paarse premier te willen. ,,We willen geen paarse oplossingen, dus ook geen paarse mensen.'' Hij zei tevens ,,absoluut niet uit te sluiten'' dat er na 22 januari een kabinet van CDA en PvdA zal komen, ,,maar onze voorkeur gaat uit naar een coalitie met de VVD'', aldus Verhagen. CDA-leider Balkenende zei vanmorgen in Trouw dat de PvdA niet klaar is om te regeren.

GroenLinks-lijsttrekker Halsema zei vanochtend te hopen dat de PvdA een vrouw naar voren zou schuiven. Ze noemde Rekenkamer-presidente Saskia Stuiveling en de Leeuwardense burgemeester Margreet de Boer goede kandidaten.

D66-leider De Graaf zei gisteren dat zijn partij bij minder dan zeven zetels onder geen beding zal deelnemen aan een regering. Dat de PvdA geen duidelijkheid over het premierschap geeft noemde hij vanmorgen ,,ouderwets regentesk''.

premier gezocht: pagina 3