Parijs-Dakar eist leven van Franse coureur

Eén dode, diverse zwaargewonden, een vrachtwagen die op een mijn reed, en een noodbivak omdat de Egyptische autoriteiten de grens met Libië sloten. De Dakar-rally van 2003 deed afgelopen weekeinde zijn reputatie van zwaarste en bloedigste rally ter wereld eer aan.

Op weg naar het Libische Sirar dook de Toyota van de Franse equipe van Daniel Nebot zaterdag met grote vaart in een zandduin. De chauffeur bleef ongedeerd, maar co-piloot Bruno Cauvy was op slag dood. Rally-directeur Hubert Auriol condoleerde 's avonds in het bivak de familie van de 48-jarige Fransman. Maar Auriol, die als enige ter wereld als rijder of als wedstrijdleider alle 25 rally's door de woestijn meemaakte, weet als geen ander dat de dood in de Dakar-rally altijd meerijdt. De woestijnrally eiste al zeker het leven van vijftig deelnemers, volgers en toeschouwers. ,,De deelnemers zijn volwassenen'', zei Auriol zaterdag op een persconferentie. ,,Iedereen bepaalt zijn eigen lot.''

Met die woorden kon een flink aantal gewonden het afgelopen weekeinde doen. Zoals bijvoorbeeld de Engelse motorrijdster Patsy Quick, die met een gescheurde milt de strijd moest staken. Of collega-motorrijder Jaap van der Kooy. De Nederlandse snackbareigenaar keek zaterdag net even te lang op zijn roadbook en maakte bovenop een duin een spectaculaire crash. Met een ontwricht bekken eindigde zijn tiende Dakar-rally in een ambulancevliegtuig naar Kairo.

Een servicetruck van de Oostenrijkse motorfabrikant KTM reed gisteren bij de grensovergang tussen Libië en Egypte op een landmijn. Niet zo opzienbarend, want in het gebied zijn in de periode tussen de Tweede Wereldoorlog en 1970 naar schatting 22 miljoen mijnen gelegd. Na het ongeval, waarbij geen gewonden vielen, sloten de Egyptische autoriteiten de grensovergang. Op Libisch grondgebied richtte de wedstrijdleiding een noodbivak in, waar bijna alle vrachtwagens en service-auto's en veel auto's en een groot aantal motoren tot vanochtend moesten wachten.

Motorrijder Eric Verhoef, die de grens al was gepasseerd, wachtte gisteren daardoor tevergeefs op zijn spullen. ,,Dat wordt geen pretje vannacht. Ik zal het zonder tentje en zonder slaapzak moeten stellen.''

Truckchauffeur Gerard de Rooy kon wél terugkijken op een geslaagd weekeinde. Zaterdag finishte de eerstejaars coureur als tweede, gisteren boekte De Rooy zijn vijfde etappezege. In het algemeen klassement heeft hij bijna vijf minuten voorsprong op de ervaren Rus Vladimir Tchaguine. Vader Jan de Rooy staat op de derde plaats.

Bij de motoren leidt de Fransman Richard Sainct, met zijn landgenoot Cyril Despres op 12.47 minuut als tweede. De Fransman Stephan Peterhansel verdedigt bij de auto's een voorsprong van ruim 16 minuten op zijn Japanse teamgenoot Hiroshi Masuoka. Vandaag is het rustdag. Daarna volgen nog 3.264 kilometer door Egypte.