Opgepakte `Al-Qaeda-terrorist' blijkt prominente Jemeniet

Jemen heeft Duitsland gevraagd twee Jemenieten terug te sturen die vrijdag in de buurt van de luchthaven van Frankfurt werden opgepakt op verdenking van lidmaatschap van Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda. Een van de aangehouden Jemenieten, Mohammed Ali Hassan al-Moayyad (58), blijkt een prominent lid te zijn van de moslim-fundamentalistische Islah-partij; de tweede is zijn secretaris. De aanhoudingen waren het resultaat van een gezamenlijk Amerikaans-Duits onderzoek, en Washington heeft Duitsland om hun uitlevering verzocht. Volgens Washington is Moayyad een van de kanalen waarlangs geld naar Al-Qaeda stroomt.

Moayyad werd onlangs herkozen in het hoogste bestuursorgaan van Al-Islah. Daarnaast is hij stichter en voorganger van de Ishan-moskee in Sana'a, die tevens een medisch centrum, een bakkerij en andere gratis voorzieningen voor de armen omvat. Hij zou in slechte gezondheid zijn en voor medische behandeling naar Duitsland zijn gereisd.

Al-Islah (hervorming) zit in de oppositie, maar de partij is voor president Ali Abdullah Saleh, die zelf met Washington samenwerkt in de strijd tegen terrorisme, binnenslands van belang door haar invloed bij de notoir ongezeggelijke stammen. Haar leider, sjeik Abdullah al-Ahmar, is parlementsvoorzitter. Tegelijk heeft Al-Islah een radicale vleugel, die strijdt tegen `seculiere uitwassen' in het binnenland en de `imperialisten/kruisvaarders en de joden' in het buitenland. Deze wordt geleid door sjeik Abdel Majid al-Zindani, prediker en rector aan de radicale Al-Iman-universiteit, die zelf een oude vriend van Osama bin Laden is. Twee van zijn studenten, beiden volgens de overheid eveneens leden van Al-Islah, pleegden twee weken geleden de moordaanslagen op een vooraanstaande linkse Jemenitische politicus in Sana'a en op drie Amerikaanse zendelingen/artsen in Jiblah. Zij zijn door de Jemenitische autoriteiten ook met Al-Qaeda in verband gebracht.

Een pro-Islah krant in Jemen, Al-Sahwah, klaagde vorige week dat de regering van president Saleh zich schuldig had gemaakt aan stemmingmakerij tegen Al-Islah door de twee moordenaars nog vóór ze waren verhoord, publiekelijk bij Al-Islah in te delen. Volgens Al-Sahwah ging het om ,,misleidende en valse verklaringen'', bedoeld om de partij in diskrediet te brengen bij de andere oppositiepartijen en bij het publiek.