OPEC zal meer olie leveren

OPEC, het kartel van olieproducerende landen, heeft gisteren besloten de olieproductie per 1 februari met 1,5 miljoen vaten per dag te verhogen. Op die manier hopen de OPEC-ministers de heftige prijsschommelingen te bezweren en het productieverlies door de crisis in Venezuela aan te vullen.

De olieproductie van het kartel zal door de verhoging uitkomen op 24,5 miljoen vaten per dag. De oliehandel was niet erg onder de indruk van de beslissing. In Londen daalde de prijs van een vat Brent Noordzee-olie vanmorgen weliswaar, maar slechts minimaal. Rond het middaguur kostte een vat van 159 liter 29,50 dollar, 17 dollarcent minder dan vrijdag.

De lichte daling weerspiegelt de scepsis over een productiestijging. Veel OPEC-leden zitten al op de maximumcapaciteit en bovendien zit in de verhoging van 1,5 miljoen ook een toename van de Venezolaanse quota met 173.000 vaten per dag naar 2,8 miljoen. De productie in het land ligt momenteel echter op naar schatting slechts 700.000 vaten door een nationale staking die begin december uitbrak tegen president Hugo Chávez.

Venezuela wilde echter meedelen in de productieverhoging. Volgens de Venezolaanse delegatie zal de productie binnen twee maanden weer op het niveau liggen van voor de staking en Caracas wil snel extra olie gaan pompen om de in december geleden verliezen weer goed te maken. Het wegvallen van productie uit Venezuela was de belangrijkste oorzaak van het oplopen van de olieprijs de afgelopen maand. Oliehandelaren vrezen bovendien dat er schaarste kan ontstaan als een oorlog in Irak en de staking in Venezuela elkaar overlappen. Irak, dat lid is van OPEC maar waarvan de productie onder toezicht van de VN staat, produceert ruim 2 miljoen vaten per dag.

olieprijs: pagina 13