OPEC: productie olie kan zonodig verder omhoog

De organisatievoor olie-exporterende landen (OPEC) zal indien nodig de olieproductie verder opschroeven. Dit bleek gisteren na afloop van de vergadering van het kartel in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. OPEC besloot gisteren de productie met 1,5 miljoen vaten te verhogen in een poging de olieprijs naar beneden te brengen.

Fungerend OPEC-president Abdullah bin Hamad Al Attiya, tevens olieminister van Qatar, zei gisteren dat het besluit van OPEC een ,,heel heldere boodschap is aan de markt''. De OPEC-ministers blijven ,,vastbesloten om wat voor noodzakelijke maatregelen dan ook te nemen om de stabiliteit van de olieprijzen en oliemarkten te handhaven, en zullen de markt dan ook voortdurend en zorgvuldig in de gaten houden''. Daarbij wordt met name op Venezuela gedoeld, dat in een diepe crisis verkeert en waarvan de olieproductie volgens de OPEC-president is gekelderd van 2,9 miljoen naar vermoedelijk 700.000 vaten per dag.

OPEC heeft op de andere olieproducerende landen, zoals Rusland, Noorwegen en Mexico, een krachtig beroep gedaan om met de productieverhoging van OPEC mee te doen, maar kreeg nul op het request. ,,Ze zeiden tegen ons: sorry, maar wij zitten al aan ons maximum'', zei de OPEC-president.

De Venezolaanse delegatie zei vervolgens op een aparte persconferentie dat de regering de crisis in het land onder controle heeft en snel weer olie zal exporteren. De productie zou deze maand al op 2 miljoen vaten en volgende maand alweer op 2,5 miljoen vaten of meer uitkomen. Onder normale omstandigheden produceert Venezuela tussen de 2,7 en 3 miljoen vaten per dag.

Over Irak toonde de OPEC-president zich optimistisch. Hij zei op de goede afloop van het conflict te vertrouwen. Irak, dat al sinds 1990 niet meer aan de OPEC-besluitvorming deelneemt, produceert volgens de OPEC-president momenteel 2,3 miljoen vaten per dag. Volgens hem bedraagt de totale productiecapaciteit van OPEC (minus Irak) 28,961 miljoen vaten olie per dag.