Nello Santi omringd door zeven zangers

Nello Santi, al meer dan vijftig jaar in het vak, leidde gisteravond in het Amsterdamse Concertgebouw het London Philharmonic Orchestra in de Serie `Opera in Concert'. Op het programma, dat tijdens een internationale tournee zeven keer wordt uitgevoerd, stonden drie grote 19de-eeuwse sterfscènes, gezongen door zeven zangers. In de slotacte van Verdi's Otello, waarmee werd begonnen, zaten ze alle zeven in een halve cirkel rond Santi. De legendarische dirigent, al present bij de eerste wereldsuccessen van Joan Sutherland, had hier twee sopranen, twee tenoren, een bariton en twee bassen op armlengte.

Yvonne Naef, die in Otello als de bediende Emilia weinig had te doen, mocht later het concert in haar eentje op indrukwekkende wijze afsluiten in Vorspiel und Liebestod uit Wagners Tristan und Isolde – het slot met `höchste Lust!' was stralend, hoog, etherisch en inderdaad vol lust. Franco de Grandis, die als Ludovico in Otello slechts vijf woorden had te zingen, was na de pauze de solist in de `Dood van Boris' uit Moessorgski's Boris Godoenov – een vooral meelijwekkende scène als complement op de hier helaas niet uitgevoerde veel ruigere waanzinscène.

In Boris Godoenov werd de ene regel van de tsarewitsj Fjodor gezongen door Adriana Marfisi, die eerder in Otello schitterde als een jongemeisjesachtige Desdemona. Haar Wilgenlied en Ave Maria klonken oprecht benard en droevig door de onbegrepen vileine intrige waarvan ze even later het slachtoffer zal worden, wanneer ze wordt gedood door de misleide Otello – een rol die Miro Solman nog iets tragischer had kunnen aanzetten.

Nello Santi, een imposante dirigent met rust en gezag, leidde het uitstekende London Philharmonic Orchestra van minieme pianissmi naar verpletterende fortissimi. Santi is ook een meester in het uitlichten van elke orkestrale frase en laat die nog even indringend naklinken alvorens aan een nieuwe te beginnen. Alles klonk zó expressief dat men een enscenering nauwelijks miste.

Concert: London Philharmonic Orchestra o.l.v. Nello Santi. Gehoord: 12/1 Concertgebouw Amsterdam.

    • Kasper Jansen