Nederlander ter dood veroordeeld

Een Indonesische rechtbank heeft een Nederlandse man van Chinese komaf ter dood veroordeeld wegens het produceren en verkopen van xtc. De man runde een xtc-laboratorium met een capaciteit van duizenden pillen per dag. De president van de districtsrechtbank van Tangerang, nabij Jakarta, sprak het doodvonnis uit, aldus The Jakarta Post.

,,De verdachte is schuldig bevonden aan de misdaad die op georganiseerde wijze werd gepleegd en moet ter dood veroordeeld worden'', aldus de president voor een volgepakte rechtszaal. De advocaten van de verdachte gaan in beroep tegen het vonnis. Buiten het gerechtsgebouw stonden anti-drugsdemonstranten te juichen toen ze het vonnis hoorden.

In april arresteerde de Indonesische politie de man in Tangerang, een voorstad op zo'n 25 kilometer ten westen van de Indonesische hoofdstad Jakarta. In het pand troffen ze apparatuur aan voor het vervaardigen van naar schatting 15.000 xtc-pillen per dag. Volgens The Jakarta Post gaat het om een van de grootste xtc-laboratoria van Zuidoost-Azië, dat naar schatting drie jaar in bedrijf was. Agenten vonden 8.000 pillen en duizenden dollars bij de inval.

De districtsrechtbank Tangerang, die ook de jurisdictie heeft over het internationale vliegveld van de Indonesische hoofdstad, geldt als uitermate streng tegen drugsvergrijpen. Zeker veertien van drugsdelicten verdachten hebben door de rechtbank een doodvonnis opgelegd gekregen. In Indonesië worden veroordeelde drugshandelaars of -producenten zelden daadwerkelijk geëxecuteerd.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat weten dat nog deze week de Nederlandse ambassadeur in Jakarta de Indonesische regering ,,zal aanspreken'' op het doodvonnis.