Lucratief contract voor PSV

PSV tekende zaterdag een contract met het Zuid-Koreaanse marketingbureau SkyComm. De club wil zich profileren op de Aziatische markt. SkyComm gaat de commerciële mogelijkheden voor PSV in Zuid-Korea onderzoeken. Commercieel directeur Spooren spreekt van een ,,bijzonder interessante overeenkomst''.

Wanneer kwamen jullie op het idee om commerciële activiteiten in Azië te ontplooien?

Fons Spooren: ,,Toen ik twee jaar geleden voor Philips in China was, merkte ik hoezeer het voetbal daar leefde. Bovendien bleken er genoeg mogelijkheden te zijn om de merknaam PSV uit te dragen. Toen we deze zomer Guus Hiddink aantrokken als trainer, lag het voor de hand dat we ons zouden profileren in Zuid-Korea. Uit commercieel oogpunt was het voor PSV aantrekkelijk om Zuid-Koreaanse spelers aan te trekken, al realiseerde ik me dat dit in eerste instantie op sportieve gronden zou gebeuren. Hiddink was gecharmeerd van Park en Lee, daar was ik natuurlijk wel blij mee. Met die twee spelers anticiperen we op mogelijke ontwikkelingen op de transfermarkt.''

Was er vanuit het Zuid-Koreaanse bedrijfsleven veel interesse om met jullie samen te werken?

,,Absoluut, de komst van Hiddink naar PSV heeft daaraan veel bijgedragen. Ik ben met Guus in Zuid-Korea geweest, hij is een absolute volksheld daar. Bovendien is de Zuid-Koreaanse markt zeer interessant: toen bekend werd dat Park naar ons zou komen, kregen we duizenden enthousiaste e-mails van voetbalsupporters. SkyComm is een gerespecteerd marketing-adviesbureau, het kan veel voor ons betekenen in Zuid-Korea.''

Wat verwachten jullie van de overeenkomst met SkyComm op de lange termijn?

,,We hopen natuurlijk veel geld te verdienen, de topbedrijven uit Zuid-Korea hebben interesse in PSV. Het contract met SkyComm omvat vele facetten: boarding, televisierechten, relatiemarketing, merchandise en bijvoorbeeld internet. Bovendien willen we gasten uit Zuid-Korea naar Varsseveld en Eindhoven laten komen, gaan we wedstrijden in Azië spelen en hebben we een programma voor talentvolle Zuid-Koreaanse jeugdspelers ontwikkeld.''