`Laat Bush even Pyongyang bellen'

De Verenigde Staten moeten ,,gewoon de telefoon pakken'' en gesprekken met Noord-Korea aangaan over beëindiging van de nucleaire crisis via een niet-aanvalsverdrag. Deze kritiek uitte de voormalig ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties, Bill Richardson, gisteren op het beleid van de Amerikaanse president George W. Bush.

De Amerikaanse regering heeft regelmatig laten weten een diplomatieke oplossing te wensen voor het geschil met Noord-Korea. Ook vandaag zei onderminister James Kelly (Buitenlandse Zaken) op bezoek in Seoul weer dat de VS ,,natuurlijk bereid zijn te praten''. Kelly is in Seoul voor nieuw overleg met Zuid-Korea. Afgelopen week waren Zuid-Koreaanse functionarissen al enkele dagen voor overleg in Washington. Concrete stappen of aanbiedingen aan het adres van Noord-Korea zijn uit al deze gesprekken nog niet gekomen.

Oud-VN ambassadeur Richardson sprak eind vorige week in de Amerikaanse staat New Mexico verschillende keren met Noord-Koreaanse diplomaten. Op basis daarvan adviseerde hij de regering-Bush ,,gewoon de telefoon te pakken''. De Democraat Richardson is een oude bekende van de Noord-Koreanen. In het verleden reisde hij onder meer twee keer naar Noord-Korea om Amerikaanse ingezetenen vrij te krijgen. Richardson had geen onderhandelingsmandaat van de Amerikaanse regering. Na de gesprekken zei hij weinig nieuws te hebben gehoord van de Noord-Koreanen, die het initiatief tot de ontmoeting hadden genomen.

Noord-Korea voerde dit weekeinde de druk enigszins op met de mededeling dat het zich niet meer gehouden voelt aan het vrijwillige moratorium op proeflanceringen met raketten. Dit moratorium had Noord-Korea zelf afgekondigd nadat het in 1998 de regio opschrok met de lancering van een raket die over Japan heen vloog om ergens in de Stille Oceaan neer te komen. Raketten zijn het enige succesvolle exportproduct van het armlastige Noord-Korea. Een groot aantal landen in het Midden-Oosten gebruikt Noord-Koreaanse raketten, tot grote irritatie van de Amerikaanse regering.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau kwam gisteren ook met een directe ontkenning van de Amerikaanse stelling dat Noord-Korea zou hebben erkend een geheim kernwapenprogramma te hebben. Volgens de VS zou Noord-Korea dit in oktober vorig jaar hebben gedaan, maar Noord-Korea noemt dit nu een Amerikaans ,,verzinsel''. Noord-Korea riep gisteren de Zuid-Koreanen op gezamenlijk de strijd tegen de VS aan te gaan. Een dag eerder waren volgens Noord-Koreaanse opgave in Pyongyang een miljoen mensen de straat op gegaan om de regering steun te betuigen.