Kritiek op forse stijging entreeprijs

Bezoekers van attractieparken, dierentuinen en musea zijn nauwelijks gevoelig voor prijsstijgingen van entreekaartjes. Dat zeggen brancheverenigingen in reactie op hun sterke prijsverhogingen van 1 januari.

,,Blijkbaar denken musea dat ze entreeprijzen oneindig kunnen oprekken'', zegt directeur A. Vels Heijn van de Nederlandse Museumvereniging. ,,Je ziet vooral succesvolle musea, zoals het Van Gogh en het Rijksmuseum, de grootste prijsstijgingen doorvoeren. Ik ben ervan geschrokken.''

Vels Heijn reageert op een inventarisatie van deze krant afgelopen zaterdag naar prijsverhogingen in zes branches: pretparken, musea, dierentuinen, sterke drank, hotelkamers en gemeenten (onroerendzaakbelasting). Alle sectoren verhoogden hun prijzen op 1 januari ver boven het inflatiecijfer dat over 2002 uitkwam op 3,5 procent en volgens het CPB dit jaar 2,5 procent zal bedragen. De prijsverhogingen varieerden van gemiddeld 5,2 procent tot gemiddeld 11,3 procent per branche.

,,Musea denken blijkbaar dat er nòg meer geld uit de markt te halen is, want de laatste jaren werden al flinke prijsverhogingen doorgevoerd'', zegt Vels Heijn. In 2001 gingen de prijzen van musea gemiddeld al met 26 procent omhoog en vorig jaar met nog eens met 7 procent. Vels Heijn kan er niets aan doen, omdat de musea hun eigen prijsbeleid bepalen.

,,De hoogte van de prijsstijgingen vallen mij rauw op het dak'', zegt een woordvoerder van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, dat de afgelopen jaren qua prijsverhogingen het meest bescheiden museum was (plus 12 procent over drie jaar). ,,Ik kan het niet verklaren. Dit is te gortig. Zo verlies je bezoekers.''

Directeur K. Brouwer van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen denkt dat bezoekers weinig reageren op prijsverhogingen. Hij vindt de verhogingen van gemiddeld 5,9 procent niet extreem. De toegang kost hier ruwweg 15 euro tegen 8 à 10 euro voor een kaartje in Duitsland. ,,Je betaalt in Nederland meer, omdat we de beste dierentuinen ter wereld heben. Dan moet er veel worden geïnvesteerd.''

Uit de inventarisatie blijkt dat de gemeenten hun onroerendzaakbelasting (ozb) gemiddeld met 5,8 procent hebben verhoogd. Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) voelen gemeentebesturen zich daartoe genoodzaakt omdat het rijk hen minder geld geeft via het Gemeentefonds.