Kranten denken na over verkoop ANP

De dagbladuitgevers PCM, Wegener en De Telegraaf overwegen verkoop van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Dat heeft de topman van PCM, T. Bouwman, gezegd tijdens een van zijn nieuwjaarstoespraken. Bouwman voegt er echter aan toe dat er op dit moment ,,feitelijk niets te melden is over een verkoop van het ANP''.

De drie uitgevers zijn voor ongeveer 90 procent eigenaar van het ANP. De kranten die bij deze dagbladuitgevers zijn aangesloten, betalen normaal voor hun abonnement aan het ANP. De dagbladen vormen evenwel nog maar voor 40 procent de afnemers van het ANP en zeggen niet zo sterk meer op het bureau aangewezen te zijn als vroeger. Bovendien is het beheren van een persbureau geen kernactiviteit voor PCM. Als met Wegener en De Telegraaf, die daar op detailpunten anders over denken dan PCM, overeenstemming kan worden bereikt, dan is verkoop van ANP volgens PCM niet uitgesloten.

Het Britse persbureau Reuters, `s wereld grootste leverancier van financiële informatie, wordt gezien als mogelijke koper. Maar dat is volgens Bouwman ,,volstrekt speculatief''. Reuters voert nu een sanering uit waarbij duizend banen op de tocht staan. Over de eerste zes maanden van 2002 heeft Reuters voor het eerst sinds de beursgang in 1984 verlies geleden.