Juwelier dood na overval en brandstichting

Een 52-jarige juwelier is zaterdagmiddag in het Erasmus Medisch Centrum overleden na een overval op zijn winkel op Katendrecht in Rotterdam.

De overval vond zaterdagmiddag rond half vijf plaats bij juwelier Het Gouden Pand, aan de Katendrechtse Lagedijk in de Rotterdamse wijk Charlois. De eigenaar, een inwoner van Spijkenisse, was alleen in de winkel en is vermoedelijk neergeslagen door een of meerdere daders. Nadat voor een onbekend bedrag aan sieraden werd geroofd, stak(en) de dader(s) de zaak in brand, vermoedelijk om de sporen van de overval uit te wissen.

Het slachtoffer werd ontdekt door de brandweer, die de brand snel kon blussen. De toen bewusteloze juwelier was ernstig gewond aan zijn hoofd en werd naar het Erasmus Medisch Centrum gebracht. Daar overleed hij in de loop van de avond. De politie heeft een Recherche Assistentie Groep met twaalf rechercheurs op de zaak gezet.

Juwelier Het Gouden Pand noemt zichzelf `de schatkamer van Rotterdam'. De zaak fungeerde ook als pandjeshuis: sieraden konden er worden beleend en verkocht, men verkocht ook tweedehands sieraden. De echtgenote van de eigenaar is sieradentaxateur. De Rotterdamse politie kon vanochtend niet bevestigen dat de winkel al vaker is beroofd.

Charlois en de naastgelegen Tarwewijk in Rotterdam-Zuid gelden als probleembuurten, veiligheid is er – vooral in verkiezingstijd – een belangrijk thema. Veel buurtbewoners verwijten het voormalige PvdA-gemeentebestuur te weinig te hebben gedaan tegen de verpaupering en stemden vorig jaar massaal op de LPF.

Juist vandaag brengen PvdA-Kamerleden Peter van Heemst en Mariëtte Hamer een bezoek aan Rotterdam, in het kader van de PvdA-dag tegen agressie en geweld. Van Heemst en Hamer lopen met buurtagenten en stadstoezichthouders mee en bezoeken ondermeer een door criminaliteit met sluiting bedreigde supermarkt. Volgens een woordvoerder wordt de beroofde juwelierszaak niet in het programma opgenomen, maar komt de roofmoord van zaterdag zeker ter sprake.