Jongen (15) zeilt alleen de oceaan over

Het grootste drama vond plaats met Kerstmis, toen was de chocola op. Zes dagen was de 15-jarige Sebastian Clover intussen onderweg, op zijn ongeveer tien meter lange zeiljacht. Hij had toen nog achttien dagen voor de boeg. Gistermiddag kwam hij aan op Antigua en nu is hij jongste ooit die in zijn eentje de Atlantische Oceaan is overgestoken.

Tegelijk met zijn vader, een professionele zeilinstructeur, was Sebastian op 19 december vertrokken vanuit Tenerife op de Canarische Eilanden. Eén dag na zijn vader arriveerde hij op het Caribische eiland Antigua. Tot gisteren was de jongste zeiler die alleen de oceaan overstak zeventien jaar, een record dat een kwart eeuw standhield.

Op zijn twaalfde begon Sebastian, die woont op de Isle of Wight, met de voorbereiding voor de grote oversteek (ruim 4.300 km). Alles wat hij over zeilen en onderhoud van een zeiljacht weet, heeft hij van zijn vader geleerd, vertelde hij na aankomst.

De kennis over reparaties kwam hem goed van pas op een penibel moment in een van de laatste dagen van de tocht, toen het tuig brak door de harde wind. ,,Ik was bang dat de mast zou breken'', zei hij gisteren tegen de Britse krant The Times.

Echt bang was Sebastian tijdens de eerste dagen van zijn tocht, toen hij ineens merkte dat hij begeleid werd door een school orka's. Een paar dagen volgden de levensgevaarlijke dieren zijn zeiljacht. Uit vrees dat een van de dieren onder de boot omhoog zou komen en een lek zou slaan, prepareerde Sebastian een reddingstas. Dat leidde bij zijn vader tot paniek. Hij had regelmatig contact met zijn zoon via een satelliettelefoon, maar die zat nu in de reddingstas, waardoor de batterij leegliep en het contact verbroken werd.

De vrees voor walvissen wist Sebastian gemakkelijker te overwinnen, dan de teleurstelling over gemiste kerstparties, waarover hij één keer telefonisch sprak met zijn vrienden thuis. ,,Toen ik een keer om twee uur 's nachts op het dek in de weer was met de touwen, terwijl het regende, dacht ik aan mijn vrienden die heerlijk lagen te slapen en vroeg ik me af wat ik hier deed.''

Met eenmaal aan wal, met een groot glas ijskoude limonade (zonder martini, omdat zijn moeder dat niet goed vond) en verlangend maar ,,een bed dat niet beweegt'', droomt hij alweer van een zeiltocht rond de wereld.