GroenLinks discussieert over de grenzen

Een videopresentatie met theater van en voor aids-wezen in Zuid-Afrika, discussies over de slechte besteding van ontwikkelingsgeld in Macedonië, de vervolging en veroordeling van internationale mensenrechtenschenders in Nederland en oorlog met Irak. Geen internationaal probleem leek te klein tijdens de GroenLinks-buitenlanddag, afgelopen zaterdag in de Burcht in Leiden. De partij discussieerde met zichzelf en een aantal non-gouvernementele organisaties letterlijk en figuurlijk over de grenzen: de grenzen van Nederland, de grenzen van Europa en de grenzen van de redelijkheid bij ingrijpen in brandhaarden als Afghanistan en Irak.

In een vlammende speech haalde de nummer twee van de lijst, Marijke Vos, hard uit naar het buitenlandbeleid van de vorige coalitie van CDA en VVD. En ook naar de PvdA. Volgens Vos heeft Nederland zich in de discussie over de uitbreiding van de Europese Unie te zuinig opgesteld ,,Balkenende speelde in opdracht van Zalm het Zeeuws mannetje: geen cent te veel'', aldus Vos. De uitbreiding baart ook GroenLinks zorgen, maar dan vooral omdat Europa tot nu toe te weinig democratisch, te bureaucratisch en te weinig sociaal is.