Duisenberg behoudt haar diplomatenpas

Gretta Duisenberg, die de afgelopen week een omstreden reis maakte in Israël en de Palestijnse gebieden, mag haar diplomatieke paspoort behouden. Minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) liet dat gisteren weten.

Het Simon Wiesenthal Centrum, een Amerikaanse instelling die wereldwijd speurt naar tekenen van antisemitisme, had premier Balkenende en EU-buitenlandcoördinator Solana opgeroepen het paspoort in te trekken. Volgens rabbijn Marvin Hier, deken en oprichter van het centrum, heeft Duisenberg na haar ,,voortdurende antisemitische haatcampagne'' tegen Israël en het joodse volk geen recht meer op zo'n pas. ,,Haar niet aflatende beledigingen hebben de nagedachtenis besmeurd van Anne Frank en alle Nederlanders die gevochten hebben tegen en geleden hebben onder de nazi's.''

De Hoop Scheffer (CDA) denkt dat het voorlopig voldoende is de echtgenote van Wim Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank (ECB), te wijzen op de mogelijkheden en onmogelijkheden van een diplomatiek paspoort. Ze mag de pas alleen gebruiken op dienstreizen waarbij ze haar man vergezelt. Dat mevrouw Duisenberg het paspoort met privileges toch gebruikt heeft voor een privéreis, noemde het ministerie `ongepast'. Premier Balkenende dreigde gisteren in RTL Nieuws met maatregelen als ze dat paspoort nog een keer oneigenlijk gebruikt.

Met drie andere Nederlanders reisde Duisenberg naar Israël om te protesteren tegen de positie van de Palestijnen. Tijdens haar bezoek trok Duisenberg een parallel tussen de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden en de nazi-bezetting in de oorlog.

Een andere internationale organisatie die antisemitisme bestrijdt, de Anti-Defamation League, heeft voorzitter Prodi van de Europese Commissie opgeroepen in actie te komen tegen het ,,misbruik'' dat Duisenberg van haar diplomatenpas heeft gemaakt. Ook wil deze organisatie dat Prodi zich ,,krachtig opstelt'' tegen haar man. De ECB-president zegt ,,voor 100 procent'' achter zijn vrouw te staan. Het Centrum Informatie en Documentatie Israel heeft Duisenberg om uitleg gevraagd.