Dienende Bee Gee

Maurice Gibb, die zondag in een ziekenhuis in Miami op 53-jarige leeftijd overleed aan een hartstilstand na een buikoperatie, was de minst zichtbare van de drie broers in de popgroep The Bee Gees. Terwijl tweelingbroer Robin en de drie jaar oudere Barry voor het voetlicht traden met de indringende falsetstemmen van hun grootste hits uit het discotijdperk Stayin' alive en How deep is your love, vervulde Maurice een dienende rol als gitarist, toetsenman en achtergrondzanger. Zijn stem was het cement dat de karakteristieke samenzang van de Bee Gees bijeenhield en werd voor het eerst wereldwijd gehoord in de sixties-popklassiekers Spicks and specks en New York Mining Disaster.

Al op jonge leeftijd oefenden de broeders Gibb hun samenzang en formeerden ze beatgroepjes onder invloed van Buddy Holly, The Everly Brothers en skifflekoning Lonnie Donegan. In 1958 emigreerde de familie Gibb van het Engelse eiland Man naar het Australische Brisbane, waar de Bee Gees (een afkorting van Brothers Gibb) zich een reputatie verwierven als het Australische antwoord op de Everly's. In 1966 gaven ze gehoor aan de roep van Swinging London en keerden ze terug naar Engeland. Hun opvallende lied New York Mining Disaster met het intrigerende refrein `Have you seen my wife, Mr. Jones?' zette de toon voor hun close-harmonypop. Het nummer Massachusetts, voor het eerst mede door Maurice gecomponeerd, werd hun eerste Engelse nummer-1-hit. Na successen als Words en Don't forget to remember, die de hegemonie van The Beatles als hitkampioenen op de proef stelden, raakten de Bee Gees verstrengeld in onderlinge ruzies en muzikaal experiment. Het ambitieuze conceptalbum Odessa leidde in 1969 tot een minder succesvolle periode, waarin de Bee Gees korte tijd uit elkaar vielen.

Bij hun hernieuwde samenwerking richtten Barry, Robin en Maurice zich begin jaren zeventig op een Amerikaanse, r&b-getint geluid dat zich openbaarde in de soulnummers Jive talkin' en Nights on Broadway. Hun sexy falsetsoul werd in 1977 met ongekend succes gekoppeld aan de discofilm Saturday Night Fever met John Travolta in de hoofdrol. De grotendeels door The Bee Gees gezongen en gecomponeerde soundtrack werd de best verkochte dubbelelpee uit de pophistorie. De disco-formule hield de gebroeders Gibb nog een tijdlang aan de top, maar na hun bijdrage aan de minder geslaagde vervolgfilm Staying Alive liep het succes terug.

The Bee Gees bleven hun succesnummers met glans vertolken, onder meer op het live-album One Night Only uit 1998 dat een `virtueel' duet met hun tien jaar eerder overleden jongere broer Andy Gibb bevat. Op het laatstverschenen album This Is Where I Came In zong Maurice Gibb zijn zelfgeschreven Walking on air, een zonnig liefdeslied met echo's van de Beach Boys en doowop-zangharmonieën.

    • Jan Vollaard