De fabels van Carlo `Singh Varma'

Het Amsterdamse uitgaanscircuit schrok even op toen een van de directeuren-eigenaren van discotheek iT afgelopen dinsdag werd gearresteerd. Hij zou xtc hebben gesmokkeld. In het homocircuit kennen ze hem vooral als praatjesmaker.

,,Helaas ben ik niet aanwezig,'' klinkt op het antwoordapparaat de stem van de 36-jarige Carlo P., ,,maar na de piep kunt u uw boodschap inspreken.''

Het eerste is waar en het laatste heeft geen zin, want P. zit in voorlopige hechtenis op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige smokkel van xtc-pillen naar de Verenigde Staten en Canada. Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee noemt P., die is opgepakt tijdens de internationale politieoperatie Paperclip, ,,een belangrijke hoofdfiguur''. Volgens P's advocaat G.Spong wordt zijn cliënt 23 xtc-transporten naar de VS en zeventien naar Canada ten laste gelegd. Het zou gaan om 50.000 pillen per keer, soms 100.000. Bij de smokkel zouden pursers van KLM en United Airlines betrokken zijn geweest. P. ontkent de beschuldigingen en beroept zich op zijn zwijgrecht.

,,P. was al in december geen directeur van iT meer'', zegt de `zakelijk woordvoerder' van de hoofdstedelijke danshal, die niet met zijn naam in de krant wil. De club in het voormalige Floratheater aan de Amstelstraat is sinds eind december weer open na een sluiting van vier maanden. De overblijvende directeuren-eigenaren zijn R.Heerdt en de gebroeders Van Beek. R.van Beek is ook eigenaar van de Amsterdamse homobar Cockring.

,,20 december is P. als directeur van iT uitgeschreven'', zegt de woordvoerder van iT. ,,Dat is op 6 december besloten.'' Voorafgaand aan de opening is dat niet wereldkundig gemaakt, om negatieve publiciteit te voorkomen. Reden voor het aan de kant zetten van P. was zijn onwil of onvermogen zijn financiële verplichtingen na te komen. ,,Uiteindelijk kwam hij met een anonieme partner aan die zijn financiële positie zou willen innemen'', zegt de woordvoerder. Maar daarvan wilden de andere eigenaren niets weten.

P. is een ,,aardige vent'', zegt hun advocaat, Oscar Hammerstein. ,,Lief, niet agressief.'' Maar wel iemand die zich groter voordeed dan hij was. Hammerstein: ,,Hij reed op zijn fiets door de stad en als je hem tegenkwam zei hij dat hij een BMW X5 in zijn garage had staan, maar daarmee niet wilde rijden omdat dat te opzichtig was.'' Later zou zijn gebleken dat die auto niet van hem was. Datzelfde verhaal gold een Ferrari die hij een tijd lang voor zijn woning in de Reguliersdwarsstraat had staan. Toen deze werd weggesleept, zo vertelt een vriend van hem, bleek dat het een huurauto was. ,,In de Amsterdamse uitgaanswereld werd hij Carlo Singh Varma genoemd'', zegt Hammerstein.

,,P. is acht of negen jaar geleden in Duitsland tot vier jaar cel ter zake van verdovende middelen veroordeeld'', zegt P.'s advocaat. Hij zat er drie van uit. Volgens Spong ging het om xtc en hasj. Of P. zich ook nu weer heeft beziggehouden met de handel in xtc is Hammerstein niet bekend. Wel komt hij in zijn praktijk steeds meer ,,idioten'' tegen, zegt hij, die het risico nemen een koffer vol pillen naar de VS te sturen. Er is volgens deze advocaat ,,geen groot brein'' nodig om zo'n smokkel te organiseren, in tegenstelling tot wat nodig is voor de beheersing van de logistiek rond de handel in hasj.

Ook anderen die P. kennen schetsen een beeld van ,,een warhoofd'' en vooral iemand die graag in zijn eigen ,,fabels'' geloofde. In een interview met het homotijdschrift Gay & Night vertelt P. dat hij samen met Privé-directeur Evert Santegoeds, Vipz-media is begonnen. P. zegt: ,,We willen de kant op van televisieproducties.'' Santegoeds zegt desgevraagd dat hij na vijf maanden uit Vipz-media is gestapt, omdat P. niet meer wist te produceren dan alleen mooie verhalen. Of P. door eventuele drugstransacties aan veel geld kan zijn gekomen, kan Santegoeds niet te zeggen: ,,Carlo was geen big spender.'' Een anonieme vriend van P.: ,,Ik was de enige die hem in Duitsland opzocht'', noemt hem ronduit gierig. ,,Er kon vaak geen kopje koffie af, terwijl hij ook vertelde dat hij zijn schaapjes op het droge had.''

P. vertelde ook dat hij eigenaar was van discotheek Catacombes in België. Volgens een woordvoerder van Gay & Night staat alleen vast dat P. de advertenties voor Catacombes in het magazine betaalde. Op het betreffende adres wordt niet opgenomen. Op internet staat dat Catacombes op last van justitie is gesloten.

Carlo P. vertelde ook aan iedereen dat hij de eigenaar was van ARC, een ,,luxe café, een wereldtent (..) de mooiste zaak van Amsterdam waar je kunt ontbijten, lunchen en dineren'', aldus P. in het interview in Gay & Night Magazine. Navraag bij ARC leert dat Carlo in deze gelegenheid wel eens wat komt drinken en er boven woont. ,,Hij is klant, maar ik ken hem niet'', zegt Rik, die werkt bij ARC. Hij benadrukt dat er verder ,,geen link is tussen Carlo en ARC''. ,,Hij zou de eigenaar van ARC zijn,'' bevestigt de woordvoerder van iT het verhaal, ,,maar navraag bij het kadaster leerde dat dat onzin was.''

Ondanks de leugens en halve waarheden mocht Carlo op de opening van iT de ster van de avond, Dannii Minogue, uit de limousine halen, zegt Privé-directeur Santegoeds.

De woordvoerder van iT: ,,Ach, je hebt bij zo'n gelegenheid een clown nodig voor een dansje.'' Tegen intimi zou P. hebben gezegd dat hij het optreden van Minogue à 50.000 euro betaald heeft.

    • Hans Moll