Capriati in eerste ronde uitgeschakeld

Titelverdedigster Jennifer Capriati is uitgeschakeld in de eerste ronde van de Australian Open. De Amerikaanse verloor vandaag in drie sets van de ongeplaatste Duitse Marlene Weingärtner: 6-2, 6-7 en 4-6.

Capriati maakte een vermoeide en ongeïnspireerde indruk, en kwam gaandeweg de partij steeds een stap te laat om de diep en scherp geslagen groundstrokes van Weingärtner te beantwoorden. Het eerste matchpoint werd, na ruim anderhalf uur spelen, onmiddellijk benut door de nummer 90 van de wereld.

Capriati won de Australian Open tweemaal, in 2001 en 2002. Ook dit jaar gold de nummer drie van de wereld én de plaatsingslijst, ondanks een teleurstellende voorbereiding, als een van de voornaamste kandidates om de macht Venus en Serena Williams te breken. Gisteren nog sprak Capriati de verwachting uit in Melbourne ,,mijn beste tennis te kunnen laten zien, omdat ik weet wat ik kan''.

Zorgen om haar verrassende nederlaag, vorige week in de eerste ronde van het voorbereidingstoernooi in Sydney, deed Capriati af als een bedrijfsongeval. Toen daarop in sommige media verhalen verschenen over haar zwaarlijvigheid, reageerde Capriati als door een adder gebeten: ,,Mijn buik is zo hard als een spijker.'' Bovendien, zo voegde ze daaraantoe, verloor ze vorig jaar eveneens in Sydney, om vervolgens toch haar derde grandslamtitel te bemachtigen.

Maar in haar duel met Weingärtner werd vooral duidelijk dat het geen toeval was dat Capriati sinds haar zwaarbevochten overwinning van twaalf maanden geleden, ten koste van de door hitte bevangen Martina Hingis, geen enkel toernooi meer op haar naam schreef.

Na afloop erkende de tot tranen toe geroerde Capriati de voorbereiding op de Australian Open te lichtzinnig te hebben opgevat. Dat was mede een gevolg van een operatie aan beide ogen, verklaarde ze. ,,Twee weken heb ik vrijwel in het donker geleefd. Ik miste een week of vier training. Omdat ik de titel te verdedigen had, ben ik toch hier gekomen met de hoop dat ik door te vechten een eind zou kunnen komen en vorm zou krijgen.''

Weingärtner verklaarde haar zege door te verwijzen naar de periodes dat ze in Florida verblijft en optreedt als Capriati's sparringpartner. ,,Ik ken haar spel goed.''