`Belofte Balkenende over zorg onhaalbaar'

De belofte van CDA-leider Balkenende om de wachtlijsten bij levensbedreigende ziekten in twee jaar weg te werken is niet haalbaar.

Dat heeft algemeen directeur J. van Thiel van het College van Zorgverzekeraars (CvZ) afgelopen weekend gezegd voor BusinessNieuws Radio.

Volgens Van Thiel is het CDA veel te optimistisch geweest met de belofte. ,,We hebben net twintig jaar van grote bezuinigingen achter de rug. Dat moet nu eerst worden ingelopen. Het vergt tijd om nieuwe dokters en verplegers op te leiden'', aldus Van Thiel.

Het CDA kwam vorige week met de belofte. De burger moet de kosten voor dit plan betalen middels een hogere premie, zo verklaarde CDA-fractievoorzitter Verhagen in een toelichting. ,,Wij willen niet in het ziekenfondspakket snijden, want we zouden niet weten wat eruit moet en daar is ook geen draagvlak voor. Dus dan moet je naar de premies kijken.''

Het zorgstelsel zoals het demissionaire kabinet-Balkenende dat voor ogen heeft - met een vaste (nominale) en variabele zorgpremie, met een basisverzekering voor iedereen en met meer concurrentie tussen verzekeraars - is volgens de CvZ-directeur ingewikkeld en niet efficiënt. Hij pleit voor een beperktere nominale premie.

De PvdA heeft zich in de verkiezingscampagne ook steeds uitgesproken tegen de nominale premie, die volgens de partij van Wouter Bos per 1 januari voor de lage inkomens te hoog uitvalt. Verhagen had vanmorgen bij zijn dagelijkse persconferentie op dit punt kritiek op Bos.

,,De enige mantra die Bos heeft zijn de te hoge premies. Als het om de herziening van het zorgstelsel gaat zegt hij niet hoe en wanneer dat moet gebeuren. Om de achterstanden weg te werken hebben we een inhaalslag nodig. De PvdA geeft niet aan hoe ze die inhaalslag wil realiseren.''