Ajax weigert sterspeler V.d. Vaart topinkomen

Ajax zal zijn sterspeler Rafael van der Vaart geen salaris geven dat voor Nederlandse begrippen exorbitant hoog is. Dat verklaarde directeur Arie van Eijden afgelopen weekeinde op de nieuwjaarsreceptie van de landskampioen. Ajax onderhandelt met zaakwaarnemer S⊘ren Lerby over een tussentijdse verlenging van de verbintenis met Van der Vaart tot 2006. Van der Vaart liet eerder weten dat Ajax hem ook navenant moet betalen als de club het waardeert dat hij nog twee jaar in Nederland blijft voetballen.

Van der Vaart stelde daarbij dat hij nog steeds op een jeugdcontract speelt. ,,Maar ik kan u verzekeren dat 250.000 euro per jaar geen jeugdcontract is'', aldus Van Eijden die een tekort van 25 miljoen euro moet zien weg te werken.

Na een jaar dat in het teken stond van de successen in de Champions League en de viering van de 28ste landstitel en de 15de nationale beker, blikte het kader van Ajax met gemengde gevoelens naar de toekomst. Optimisme bestaat er over de doorgestroomde jeugdspelers, zorgen zijn er over het beleid van de overheid en KNVB.

Tijdens zijn laatste toespraak als voorzitter van Ajax deed Michael van Praag nogmaals een beroep op de politiek. ,,Hoe kan het nu dat een talentvolle spits als Nando Rafael uit Nederland wordt verbannen en in Duitsland binnen 24 uur een verblijfs- en werkvergunning krijgt? Zitten er soms te veel Feyenoorders op het departement? Het blijft voor mij onbegrijpelijk.''

De preses had ook aanmerkingen op de vandalismebestrijding. ,,En hoe kan het nu dat Ajax elk jaar zo'n 1,5 miljoen euro uitgeeft aan het bestrijden van vandalisme terwijl de overheid nog steeds geen meldingsplicht heeft ingevoerd? Zelfs in deze verkiezingstijd hoor ik er niets over. Straks als het weer een keer fout gaat, is er wel weer een politicus die zegt dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Maar ik zie ze wel vaak op de tribune zitten.''

Twee Roemeense voetballers spelen vanaf vandaag op proef bij Ajax. Het zijn Vlad Munteanu (21) en Ovidiu Petre (20), die vorig jaar allebei debuteerden in het nationale elftal van Roemenië. Ze gaan mee met de selectie van trainer Koeman op oefenkamp naar Portugal.