5 miljoen opties voor baas Versatel

De bestuursvoorzitter van telecombedrijf Versatel heeft vorige week 5 miljoen opties ontvangen. Nog nooit werden bij het bedrijf zoveel opties, die het recht geven om tegen een vooraf afgesproken prijs aandelen te kopen, aan één bestuurder verstrekt. Het aantal opties voor topman R. Raithatha is vergelijkbaar met alle opties die in de afgelopen drie jaar aan het personeel van Versatel zijn uitgegeven. Versatel heeft momenteel 1.100 werknemers.

Het optiepakket van Raithatha komt vlak na een schuldsanering van het bedrijf, Versatel, dat nimmer in zijn bestaan winst heeft gemaakt, dreigde vorig jaar met een faillissement teneinde schuldeisers over de streep te trekken hun leningen in te wisselen voor aandelen Versatel. De koers van Versatel is mede door de financiële problemen een fractie van wat deze ooit geweest is. Vanmorgen noteerde het aandeel 29 eurocent. Op het hoogtepunt was het bedrijf met 80 euro per aandeel 275 maal zo veel waard.

De opties van Raithatha kennen uitoefenprijzen van 30, 50 en 75 eurocent. Het pakket is volgens een woordvoerder van Versatel op de aandeelhoudersvergadering van 6 november vorig jaar goedgekeurd door de aandeelhouders.

Versatel is de eerste beursgenoteerde onderneming in Nederland die de zeggenschap over optiebeloning aan de aandeelhouders heeft gegeven. Het telecombedrijf besloot hiertoe nadat het veel kritiek kreeg op de optiebeloning van bestuurders. In het verleden kregen bestuurders van Versatel verschillende keren het recht aandelen Versatel te kopen tegen een tarief van 2 eurocent, ver onder het bedrag dat de beurskoers ooit geweest is. Juni vorig jaar kreeg Versatel een naheffing van de fiscus van 14,6 miljoen euro wegens bevoordeling van medewerkers en directeuren met persioneelsopties bij de beursgang in 1999.

Volgens een woordvoerder van Versatel zijn de opties die nu aan Raithatha zijn toegekend meer aan prestaties gebonden. Zij wees er op dat de meeste opties die Versatel de afgelopen jaren aan het personeel verstrekte, door de lage beurskoers nooit verzilverd zijn.