Weerstand in EU tegen aanval Irak

Ook als de VN-wapeninspecteurs tot de conclusie komen dat Irak in staat is massavernietigingswapens te gebruiken, kan een oorlog tegen Irak ongerechtvaardigd zijn.

Dat heeft de buitenland-coördinator van de Euopese Unie, Javier Solana, tegen het Franse dagblad Le Monde gezegd. Hij vindt een militaire actie moeilijk te verdedigen is als er geen bewijzen op tafel komen dat het bewind in Irak massavernietigingswapens heeft. De VN-Veiligheidsraad moet een eventuele oorlog legitimeren. Solana riep de vier EU-lidstaten die nu in de raad zitten (Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië en Duitsland), op een gezamenlijk standpunt in te nemen.

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder zei in een besloten vergadering van zijn sociaal-democratische SPD dat Duitsland zich blijft inspannen om een oorlog te voorkomen. Duitsland heeft steeds laten weten aan een eventuele oorlog niet mee te doen. De houding van Berlijn is belangrijk, omdat Duitsland deel uitmaakt van de Veiligheidsraad en daarvan in februari voorzitter is. Het is goed mogelijk dat dan een resolutie over een militaire actie tegen Irak aan de orde komt.

Frankrijk blijft zich tegen een oorlog verzetten. Premier Jean-Pierre Raffarin zei gisteren, net zoals president Chirac eerder al had gedaan, dat oorlog voor zijn land een laatste uitweg is. De EU wil dat de VN beslissen over een oorlog tegen Irak. Volgens de Griekse premier Simitis, de huidige EU-voorzitter, zullen de vijftien lidstaten ,,geen grote moeilijkheden hebben'' om het eens te worden over een officieel standpunt dat voor een oorlog een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad vereist is. Griekenland wil hiervoor pas een voorstel doen nadat op 27 januari de VN-inspecteurs hun rapport over Irak aan de Veiligheidsraad hebben gepresenteerd. Daarin melden zij of zij aanwijzingen voor de aanwezigheid van wapens voor massavernietiging hebben gevonden.

De VS roepen nog eens 35.000 man op voor stationering in de regio Irak. Het betreft vooral mariniers, piloten van gevechtsvliegtuigen en ondersteunende manschappen voor ,,eventuele acties'' in de toekomst.

In Turkije kwamen gisteren 150 Amerikaanse officieren aan om Turkse militaire bases te inspecteren op hun bruikbaarheid in het geval van een oorlog.

www.nrc.nl: dossier Irak

    • Ben van der Velden