Wat doet D66 voor de straat van mijn oma?

D66 krijgt op de televisie niet zo veel ruimte. HBO-studenten in Rotterdam krijgen van partijleider Thom de Graaf een genuanceerd verhaal. ,,We kunnen niet voor iedere woning een agent neerzetten.''

Buiten de schijnwerpers van de televisiedemocratie buffelt D66-leider Thom de Graaf zijn stemmen bij elkaar. Zo fulmineerde De Graaf een dezer dagen tegenover een paar honderd Rotterdamse HBO-studenten tegen Balkenende die zich presenteert zich als `de meest verstandige keuze voor een slim Nederland'. ,,Maar hij heeft geen geld over voor de bestrijding van het lerarentekort, niets voor schonere klassen, niets voor betere begeleiding van probleemkinderen!'' Enkele docenten knikken instemmend, een student neemt nog een hap van zijn hamburger.

Sandra, een 19-jarige studente communicatie, loopt niet warm voor De Graafs pleidooi. Zij voelt meer voor het snel aflossen van de staatsschuld. ,,Al die verbeteringen aan het onderwijs kosten enorm veel geld. Dat moeten wij later betalen.''

De Hogeschool Inholland, waar De Graaf op bezoek is, lijkt ook niet de meest geschikte plaats om de noodklok over het onderwijs te luiden. Het gebouw, fraai gelegen aan de Leuvenhaven, is zeer modern en voorzien van een luxe kantinewinkel, waar de studenten hun kipnuggets, loempia's en hamburgers bestellen.

De D66-leider haalt intussen nog eens uit naar Balkenende en laakt de begrotingsdebatten op de televisie. ,,Die zijn zo ingewikkeld dat hooguit vijftien Kamerleden ze kunnen volgen.'' Paulien (24) en Roos (20) vatten het op als een sneer naar de andere partijen, en dat bevalt ze niet zo. ,,Hij is wel duidelijk, maar hij ageert erg veel tegen anderen. Alsof hij het zelf allemaal zo goed weet.''

Natasha, een 22-jarige studente sociaal-juridische dienstverlening, neemt de toespraak op met haar videocamera. Ze vindt de speech ,,best goed'', maar ze zou graag wat meer over veiligheid willen horen. Die kans komt daarna, wanneer studenten vragen mogen stellen. Een jongen wil weten wat D66 doet om de veiligheid in de straat van zijn oma te vergroten. Het nogal lange antwoord van De Graaf over een `lokale aanpak' van de misdaad waarin de buurtbewoners moeten participeren, stelt hem niet tevreden. ,,Mijn oma van 88 zegt dan: `Dikke vinger, ik voel me nog steeds onveilig!'' In de zaal klinkt gelach, maar De Graaf houdt voet bij stuk: ,,We kunnen niet voor iedere woning een agent neerzetten.''

Dan beklaagt een student zich over het negatieve imago van allochtonen. ,,Ik ken ontzettend veel Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse jongens die hard werken, maar door de politiek worden ze steeds meer in één adem genoemd met criminelen.'' De Graaf mist het schot voor open doel niet, en belooft te zullen vechten tegen het eenzijdig negatieve imago van allochtone jongeren. Hij oogst een stormachtig applaus.

Aan een tafeltje zit naderhand een groepje van origine Marokkaanse jongeren. Sinds `11 september' en de opkomst van Pim Fortuyn zijn ze erg geïnteresseerd in politiek. Stemmen ze op Thom de Graaf? Fatima vindt hem wel sympathiek, maar haar stem gaat naar Wouter Bos. ,,Standaard.'' Daar kunnen ze zich allemaal in vinden. Het zal de PvdA wel weer worden.

    • Arnoud Veilbrief